Понеделник,

Половината седмокласници изкараха петици по български

От: Администратор -
2259
Половината седмокласници изкараха петици по български
A
A
A

София. Почти всеки четвърти седмокласник е изкарал двойка на първия модул от изпита по математика. Всеки четвърти абитуриент, избрал матура по география, също е заковал слаба оценка. Шокиращите резултати бяха представени вчера от просветното министерство.

Експертите бяха най-изненадани от резултатите по география, на която са се явили 18 000, или около една трета от абитуриентите. Всяка година двойките там са най-много, но дори и през 2012 г. те са били едва 17 на сто. Тази година са 25%. "Не знаем каква е причината, тепърва ще правим анализ", заяви просветният министър Анелия Клисарова. "Не сме правили никакви промени в изпитния формат, матурата не е по-трудна от миналата година", коментира тя. Средният резултат на абитуриентите там е малко под 3,50. Много от младежите в стремежа си да играят на тото и да улучат верните отговори са отбелязвали по два резултата. Това обаче се отчита от компютъра като грешка и автоматично им носи 0 точки.

"Направили са го поне 10 пъти повече абитуриенти от миналата година, тепърва трябва да разберем защо", каза Жени Костадинова, експерт в МОН. По традиция най-често избират географията учениците в професионалните гимназии, просто защото смятат, че ще изкарат от обща култура. Нараснали са и двойките по физика, където слаба оценка има всеки десети. За сметка на това на матурите рязко е скочил успехът по философия. Качил се е и успехът по математика, леко е нараснал и българският спрямо миналата година. Средният успех по български език е 4,26, след като миналата година резултатът е бил 4,18. Тогава обаче бе най-големият срив на матурите, откакто този изпит съществува. Там пълна шестица имат 361 зрелостници. Двойките са 2866. Най-високи са резултатите по чужди езици, особено по испански, където учениците имат средно 87 точки от 100.

"Децата ни не са неграмотни", заяви министър Клисарова. По нейните думи в предишните години около 50 на сто от учениците са отказвали да пишат есета и съчинения. Тази година този процент е едва 28 на сто. От данните стана ясно обаче, че от онези, които са се опитали все пак да разсъждават в писмена форма, 27 на сто са оценени с 0 точки, а още около 15 на сто имат между 1 и 5 точки от максимални 30.

На изпитите в седми клас пък учениците са се представили много добре по български език, със среден успех 4,64. По математика резултатът е средно 4,23, което вероятно ще свали леко баловете за гимназиите. Нараснал е броят на отличните и много добрите оценки по български, децата са най-добре от 4 години насам по този предмет. На практика тази година всеки десети е отличник по български, а с много добър (от 4,50 до 5,49) са половината седмокласници.
14,7 на сто са двойките по български език, а 22,23 или около една четвърт по математика. Експертите отчетоха, че расте броят на децата, които избират да решават задачите и от втори модул.

Това е модулът, с който се кандидатства в елитна гимназия. Въпреки че са направили опит да ги решат обаче, 41 на сто от тях не са работили вярно по нито една задача. Въпреки това двойките на учениците, решавали и двата модула, са по-малко - около 5 на сто. В седми клас най-много е паднал успехът по история, където децата са постигнали средно 48 на сто верни отговори. Причината според експертите е, че за първа година в тези тестове са включени и въпроси с отворен отговор, по които децата не трябва да заграждат кръгчета, а да разсъждават.

Не пишат със свои думи

Формулирането на текст със свои думи масово затруднява и седмокласници, и абитуриенти. Особено видимо е това на матурите, където експертите са анализирали как учениците отговарят на въпросите с отворен отговор. Най-трудно се е оказало за зрелостниците да напишат теза, резюме или съчинение. Едва 36 на сто от учениците например са се справили със задачата да напишат собствена теза по една от темите: "Кучето и човекът" или "Кучетата водачи". В резултат на други въпроси става ясно, че учениците могат да подкрепят дадена теза, когато им се налага да цитират, но не и когато трябва да напишат със свои думи какво мислят по въпроса. Над 60 на сто имат нула точки на подобен въпрос. Че учениците не четат, доказват и отговорите им на 13 и 15 въпрос от матурата, които са ги затруднили много. По първия те не са успели да разпознаят откъс от стихотворение на Славейков. Във втория е трябвало да посочат от произведение на кой автор са Борис, Павел и Стефан, но малцина са разпознали "Тютюн" на Димитър Димов.

Мъчат ги неравенствата

Решаването на линейни неравенства е измъчило най-много седмокласниците на изпита по математика. 70% от тях не са се справили с петата задача, която изисква от тях именно това. Много ги затруднява и заданието да създадат алгебричен модел на житейска ситуация - децата не се сещат, че трябва да съставят уравнение. Не могат да моделират с част от число, затрудняват ги и геометричните задачи. За сметка на това добре смятат проценти и линейни уравнения.
Един от проблемите, който затруднява седмокласниците по всички предмети, е невнимателното четене на условията. Заради тях мнозина правят гафове, дори когато иначе имат нужните знания.

Изпитите в цифри:

- 57 822 ученици са се явили на матура по български
- 59 274 ученици са държали втора матура
- 214 ученици имат максималните сто точки
- 53 ученици не са отговорили вярно на нито един въпрос и са с 0 точки, двама от тях имат 0 точки и на двете матури
- Само 100 ученици имат две пълни шестици. Пълният отличен се пише за резултат от 95 точки нагоре
- Няма ученици, които да имат по сто точки и на двете матури
- 5405 или около 10 на сто имат по две оценки над 5,50
- 1387 абитуриенти имат две двойки

Не познават по карта градове и реки

От просветното министерство не съобщиха на кои въпроси са се издънили абитуриентите по география. Най-много точки носят обаче практическите задачи с карти, така че вероятно основните грешки са тук. Според едната задача трябва да бъдат отбелязани 15 имена на реки и градове. Тя носи общо 15 точки - по една за всеки уцелен верен отговор. Сред реките са Марица, Тунджа, Русенски Лом. Задачата по география на света е свързана с отбелязване на островни и полуостровни държави. Освен това децата трябва да направят характеристика на Югоизточен регион, която им носи 30 точки.

София и Смолян първи, Разград на опашката

Столицата, Смолян и Варна показват най-високи резултати на изпитите след седми клас, показва анализът на МОН. На опашката са Плевен, Силистра и Разград. Разликата между първия и последния регион в класацията е почти цяла единица. Децата в София имат среден успех по български и математика 4,31. В Разград тийнейджърите са успели да изкарат едва среден 3,48.
Приблизително същото е и движението на резултатите при абитуриентите - и там децата от София са начело в списъка, а Разград е на последно място. От просветното министерство не казаха какви мерки ще вземат за изоставащите школа. В предвидените от министър Клисарова промени обаче влиза даването на повече пари за онези училища, които покажат реално покачване на резултатите.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията