Пловдивски ВУЗ връща студенти от Виетнам

Пловдивски ВУЗ връща студенти от Виетнам | StandartNews.com

Пловдив. Виетнамски студенти ще се обучават в пловдивския Университет по хранителни технологии. Наскоро във висшето заведение, което е единственото по рода си на Балканите, били представители на посолството и бизнес средите от Виетнам, които изявили желание да се възобновят традициите тук да учат техни сънародници.

Виетнамците ни казаха, че най-добрите им кадри са завършили при нас, съобщи ректорът проф. Кольо Динков. По думите му шефът на най-голямото предприятие във Виетнам бил студент на УХТ, а целият мениджърски състав на пивоварната в Ханой е завършил специалност технология на пивото в Пловдив.

В азиатската държава на високи държавни постове били много бивши възпитаници на бившия хранително-вкусов институт. В момента във вуза учат други чуждестранни студенти, като най-много били от Турция. Южната ни съседка въвела отскоро изискването във всяко производствено предприятие да има инженер-технолог.

Вузът, който чества 60 години от създаването си, има обмен на студенти с 40 чуждестранни университета. Петима от техните ректори ще дойдат в Пловдив специално за рождения ден на УХТ, който ще бъде отбелязан с различни прояви през цялата следваща седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай