Пловдив плаща обучението на 50 IT

Пловдив плаща обучението на 50 IT | StandartNews.com

Тотев с програма да кове кадри с ПУ, за да привлича повече компании

Кметството в Пловдив ще финансира обучението на 50 компютърни специалисти още от тази есен. Това предвижда Международна програма за развитие на IT индустрията в района, която бе представена от градоначалника Иван Тотев. Община Пловдив ще финансира с близо 200 хиляди лева проекта, който ще се реализира съвместно с ПУ "Паисий Хилендарски". Идеята е там да се създаде специалност по софтуерно инженерство, в която ще се обучават 50 студенти. 30 от тях ще са бесарабски българи, останалите ще бъдат желаещи от Пловдив и страната.

Обучението на младежите ще бъде поето от общинския бюджет. Очаква се днес Общинският съвет да гласува предложението на Тотев и да отпусне за целта 200 000 лева, с които ще се осигурят таксите за обучение на студентите в размер на 2400 лв. на година за човек, стипендии и общежитие. Екипът на Иван Тотев планира местната хазна да осигури средствата за първата година от обучението, а по-нататък разходите да поеме бизнесът, като следващата есен общината даде сумата за нови 50 първокурсници. ПУ "Паисий Хилендарски" вече приема документи на кандидат-студенти и те могат да посочват специалността. Общината поставя условие приетите да са мотивирани. При лоши резултати те ще бъдат изключвани от програмата.

Тотев предвижда чрез новата програма Пловдив да привлече компании от IT бизнеса, които да се установят трайно в общината. През последните 5 години аутсорсинг и IT компании са осигурили над 2000 нови работни места. "Като се осигурят кадри, можем да привлечем нови компании, да осигурим конкурентоспособност и да им предложим сигурност, а младите да виждат своето бъдеще в града и да се задържат тук", обясни ефектът от програмата Иван Тотев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай