Питат осмокласници що е демокрация

Питат осмокласници що е демокрация  | StandartNews.com

Около 3300 български осмокласници от 150 училища в цялата страна участват в Международното изследване на гражданското образование - ICCS 2016 (International Civic and Citizenship Education Study). То се провежда от 7 март до 20 април. Резултатите им ще бъдат сравнени с резултатите на техните връстници от 26 държави в Европа, Латинска Америка и Азия.

ICCS е изследване на познанията, уменията, ценностите и нагласите на учениците на възраст около 14 години в областта на гражданското образование. Проучването има за цел да събере информация за условията, в които се осъществява гражданското образование в училище. Освен конкретни знания, убеждения и умения, ще се изследва и отношението на учениците към различни аспекти на гражданското общество.

Резултатите от ICCS 2016 ще бъдат оповестени през ноември 2017 г. Те ще позволят да се направи анализ на ефективността на гражданското образование в България и доколко то съответства на международните стандарти.

Изследването включва знания за принципите на демокрацията и как функционира демократичното общество. Измерва се доколко учениците познават официалните институции и процесите, които са част от гражданския живот. Знаят ли принципите, механизмите и процесите на взимане на политически решения. Особено място заемат и задачите, свързани с концепцията за устойчива околна среда. Допълнителният въпросник "Европейски модул" пък е част от изследването в държавите от Европейския съюз и има за цел да определи отношението на учениците към ЕС и неговите политики.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай