Петрич ще е студентски град наесен

Петрич ще е студентски град наесен | StandartNews.com

Петрич става академичен град. Това стана факт с подписването на договор във вторник между кмета на общината Вельо Илиев и проф. д-р Алексей Алексеев, главен секретар на Медицински университет – София. В южния град ще се обучават чуждестранни студенти от висшето учебно заведение по специалностите  "Кинезетерапевт”, „Медицинска сестра”, „Акушерка”. Градоначалникът и главният секретар на МУ сложиха подписите си под важния документ в кабинета на кмета. 

Проф. д-р Алексеев връчи на Вельо Илиев почетен плакет за приноса  му към развитието на дейността на Медицинския университет. Градоначалникът му върна жеста и даде плакет от името на общината за ректора  на университета - акад. Ваньо Митев. Управникът отличи с почетна  грамота и Алексей Алексеев за помощта му градът да приеме студенти. От тази учебна година в Петрич стартира изнесеното обучение на чуждестранни студенти от факултета по обществено здраве към Медицинския университет. Първите студенти ще са от Гърция, в южната ни съседка интересът към новата услуга е голям, защото младежите ще са с 200 километра по-близо до родните си домове. 

От учебната 2016/2017 г. ще има студенти в Петрич и от други чужди страни. Ако потръгнат нещата, ще се обучават и български студенти държавна поръчка. По предложение на кмета общинският съвет гласува  решение за безвъзмездно отдаване на университета на един от етажите на незавършеното триетажно крило на болницата, както и да бъдат отпуснати 100 000 лева за ремонтни дейности. Общината е поела ангажимент от следващата година да предостави безвъзмездно на висшето учебно заведение и другите два етажа. Така ще се обособи цял триетажен корпус за ефективното изнесено обучение на студенти от чужбина и от България в Петрич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай