Пенсионират учители с 10 заплати накуп

Пенсионират учители с 10 заплати накуп | StandartNews.com

И родителите трябва да уважават преподавателите, решиха депутатите

Пускат бонуси на школа и забавачки с добри резултати

И учителите ще се пенсионират като полицаите и военните. Преподавателите ще получават по 10 заплати при пенсиониране, реши във вторник парламентарната комисия по образование при гласуването на второ четене за проектозакона за училищното образование. "Текстът, който приехме, е, че на учителите вече при пенсиониране ще се плащат десет брутни заплати, което в момента изобщо не фигурираше в закона. Сега тези заплати се регулират в колективния трудов договор и съответно бяха резултат от волята и договорките на отраслов съвет.

Сега вече този текст се записа в закон и го приехме единодушно - не по-малко от десет, като, разбира се, даваме възможност в следващите години, ако има възможност, тези заплати да бъдат и повече", обясни председателят на комисията Милена Дамянова (ГЕРБ). Освен това депутатите приеха да има допълнително финансиране на училищата и детските градини в зависимост от оценката от външните оценявания. "Предвиждаме тези детски градини и училища, които имат добри образователни резултати, да могат да получават средства, които заедно с педагогическия съвет да решат за какво да изразходват. Тези детски градини и училища, които имат лоша оценка или недобри резултати при инспектирането, също ще получават средства, тоест те няма да бъдат ощетени, но тези средства ще бъдат целеви за преодоляване на дефицитите, които са констатирани", обясни Дамянова.

Депутатите приеха още в законопроекта да се запише, че освен учениците, и родителите трябва да уважават учителите, като Дамянова обясни, че текстът има препоръчителен характер.
От АБВ поискаха да се въведе мандатност за директорите, но предложението не бе прието.
Според депутатите от ГЕРБ училищните директори трябва да минават на атестации и ако резултатите са лоши, да се прекратяват трудовите им отношения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай