Патиланско царство в кметските фейсбуци

Патиланско царство в кметските фейсбуци | StandartNews.com

Хлапета опитаха да изпросят дървена ваканция от градоначалниците с остроумия

Управниците на градовете събраха симпатиите на родители и ученици

Големият сняг падна и запали в децата тръпка за забавни бели. По-малките се веселиха в бялата приказка из цялата страна. По-големите обаче загърбиха старите игри да се замерят със снежни топки и спретнаха забавно патиланско царство през телефоните и компютрите си във Фейсбук. На прицела им не бяха приятелчета и съседи, а кметове в социалната мрежа.

Кметът на Бургас Димитър Николов предизвика истински фурор в нета, след като публикува остроумен пост в отговор на стотиците ученици, молещи го за "дървена ваканция". И макар че градоначалникът отряза мераците им за извънредна почивка, хлапетата не се разсърдиха. Дори напротив, декларираха публично симпатиите си към Николов в мрежата. "Номерът не мина", "Кофти, кметът ни спипа в крачка",

Кметът е голям пич

бяха част от коментарите, които заляха форумите в типичната стилистика на учениците. Постът на градоначалника събра близо 30 000 лайка и над 5000 споделяния. Бургаските ученици явно бяха решили да изкрънкат няколко дни непланирана ваканция и организирано атакуваха страницата на кмета във фейсбук с трогателни молби и сърцераздирателни съобщения как замръзват в снега и как докато стигнат училище, се превръщат в ледени висулки. За повече убедителност му пращали и снимки, на които позират със сибирски ушанки и дебели шалове. За да го умилостивят, малките тарикати използвали обръщения като Чичо кмет, Миташки, брат, Митак, началник и други подобни. Едно от хлапетата написало буквално:

Скъпи чичо, имаш ли сърце

Какви бисери е имало още в писмата, може само да се гадае. Кметът Николов категорично отказа да съобщи подробности, защото счита, че кореспонденцията му с децата е лична и не е редно да я прави публично достояние.

На подобна "снежна атака" във фейсбук са били подложени и други градоначалници, установи проверка на "Стандарт". Учениците са писали сърцераздирателни и оригинални истории за студ на още доста управници.

Добричкият градоначалник Йордан Йорданов, който на 15 януари навърши 29 години, е още един пример за млад човек, ползващ възможностите на технологиите. Освен за дупки по улиците и всякакви градски нередности Йорданов бе атакуван мощно подобно на колегата си Димитър Николов от тийнейджъри за дървена ваканция. Ето и някои от постовете: "Дака, мой, ай пусни една ваканция, брат, хора сме - на вънка баси студа бели мечки има", "Дака, братле, вземи ни пусни в дървена ваканция, че бая зле става положението, че и продължава да вали сняг. Аз колата не мога да си изкарам от нас пък до училище да не говорим как ще отида, че и там

каквито са евреи и парното не пускат

Надявам сe, че молбата ми ще бъде удовлетворена!!", "Добър ден, г-н Йорданов, искам да ви уведомя, че във ПМГ "Иван Вазов" не пускат парно и е много студено и ако го пуснат, то е само за 1 час. Моля вземете мерки", гласи друг пост, а две девойки дори са показали със снимка на градоначалника как се топлят в училище. След като удовлетвори желанието на учениците, Йорданов бил затрупан от нова порция съобщения и постове: "Мс Кмете за ваканцията! Няма да замръзвам всяка сутрин на спирката :) Поздрави от класа ми :))", "да си жив и здрав братчето ми мерси за ваканцията". Трите дни ваканция бързо отлетяха и ученици отново влязоха в задочен диалог с местната власт да искат още дни заради студа. Ето какво им отговори Йорданов: "Предвид многото запитвания, продължавам с уточненията /smile emoticon/ т.нар. дървена ваканция приключва днес /б.а. - от четвъртък всички ученици в Добрич и областта са на училище/. От утре се възстановяват учебните занятия във всички училища на територията на Община град Добрич. Правомощията на кмета се ограничават във възможността да даде "само" три дни ваканция, всички допълнителни въпроси за ваканция трябва да са към г-н Христо Боев, началник на РИО-Добрич. Затова Ви пожелавам

успешна подготовка за приключване на първия срок :)

Социалните мрежи освен че са причина да губим част от времето си по време на работа, са и много полезни, казват жителите на градовете. Основно хората ги ползват за директен контакт с кмета на общината и възможност пряко да поставят проблем.

С чувство за хумор е и градоначалникът на морската ни столица Варна Иван Портних. И той е сред кметовете, които намират време за пряк контакт с гражданите чрез Фейсбук. През май 2014 г. в полушеговит-полупредупредителен тон той написа: "Оказа се, че в центъра на Варна има не крава Milka, а "Зебра". Да си вземе поука, че да не я приберат скоро в зоопарка!". Повод за позицията му бяха многократните критики към работата на фирма "Зебра", която поставяше новите павета в центъра на града. Думите му бяха онагледени със снимка от популярна реклама на шоколад "Милка".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай