Първи учебен ден за 755 хиляди ученици

Първи учебен ден за 755 хиляди ученици | StandartNews.com

София. Понеделник е първи учебен ден за над 755 хиляди ученици в страната. Тази година учебните занятия ще започнат на 16-ти септември, а не както е по традиция на 15-ти, която дата съвпадна с почивния неделен ден. Учениците ще бъдат посрещнати от над 127 000 учители.

Повече от 63 хиляди първокласници ще прекрачат за пръв път прага на училището. От тях 39 хиляди ще получат по 250 лева еднократна помощ от държавата. За добавката са кандидатствали 41 хиляди родители, показват данните на Агенцията за социално подпомагане

По информация на просветното министерство всички необходими учебници и учебни помагала са отпечатани и доставени до учебните и детските заведения в страната.

Началото на учебната година ще бъде отбелязано с празнични програми. По традиция в някои училища тя ще бъде открита от държавни ръководители.

Президентът Росен Плевнелиев ще открие новата учебна година в Професионалната гимназия по селско стопанство в Чирпан.

Министър-председателят Пламен Орешарски пък ще участва в откриването на 93-тата академична учебна година в УНСС, като на церемонията ще присъства и министърът на финансите Петър Чобанов.

Първият учебен ден в Националното музикално училище „Любомир Пипков" ще бъде уважен от министъра на културата Петър Стоянович, а министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева ще бъде гост на официалното откриване на новата академична година в НСА „Васил Левски".

На церемонията за началото на академичната учебна година 2013-2014 година в Медицински университет в столицата ще присъства министърът на здравеопазването Таня Андреева.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова ще присъства на откриването на новата учебна година в 73-то СОУ „Владислав Граматик". Новата учебна година в Земеделската професионална гимназия „Климент Тимирязев" в Сандански ще бъде открита от министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков, а министърът на околната среда и водите министър Искра Михаилова ще открие чуе първия учебен звънец в Основно училище „Васил Левски" в село Грашево, община Велинград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай