Вторник,

Първи сме по вузове, последни по висшисти

От: Администратор -
1524
Първи сме по вузове, последни по висшисти
A
A
A

България е последна по висшисти, но първа по брой университети на глава от населението. Това става ясно от проекта на новата оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Съгласно нея страната ни е с най-нисък дял на завършващите висше образование - едва 29% от хората между 30 и 34 години имат диплома от университет. В същото време със своите 51 висши училища България надминава останалите европейски страни, сходни на нея по население и територия. В проекта на програмата е заложена възможност мрежата от вузове да бъде "окрупнявана и редуцирана", което означава, че част от тях ще се слеят, а други вероятно ще бъдат закрити. В документа е записано, че размножаването на висшите училища е последица от занижен контрол от страна на държавата.

В същото време под 30% от всички висшисти у нас се реализират по специалността си. България се оказва и на едно от последните места по способност да задържа талантите си от изтичане в чужбина - на 142-ро от общо 148 места. По привличане на талантливи учени отвън пък сме на 144-о място. Изтичането на мозъци всъщност се случва по две линии, посочва стратегията. Първата е емиграция, а втората - напускане на науката от съответния учен, в който държавата е инвестирала и който започва да се занимава с нещо съвършено различно.

Според авторите на стратегията една от причините за по-ниската бройка на висшистите е, че бедността започва да се превръща в препятствие по пътя към висшето образование. Много от младите решават да емигрират още след гимназия или са принудени да започнат работа, за да се издържат. От онези, които учат, 30,6% са взели магистърска или бакалавърска степен в областта на стопанските науки, а 15,2% - в науките за обществото и човешкото поведение. Това означава, че близо половината ни висшисти се реализират в сфери, тотално отдалечени от технологиите и индустрията, които би трябвало да ни издърпат от кризата. Проектът предвижда чрез система от стипендии да се стимулира приемът на студенти в приоритетни за държавата области. Част от парите за тях ще дойдат от Брюксел.

В същото време голяма част от младите не стигат и до средно образование - 12,5% са напуснали училище преждевременно. Според документа отпадането е "етнически обусловено", но се задълбочава от фактори като бедност и безработица. България си поставя за цел да намали този процент поне до 11 на сто. Страната ни се оказва и сред последните 30 в света по ниво на подготовка на учителите. Много от тях не са готови за работа с новите технологии, а от завършващите сега студенти в учителската професия не навлизат качествени кадри.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички