Отпускат 26 млн. лв. за евростипендии във ВУЗ-овете

Отпускат 26 млн. лв. за евростипендии във ВУЗ-овете | StandartNews.com

26 милиона лева ще бъдат отпуснати за студентски стипендии за учебните години 2015/2016 и 2016/2017 по новата оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 г., съобщи ръководителят на проекта Мария Фъртунова от МОН, цитирана от бТВ.

По оперативната програма ще се предоставят два вида стипендии за студентите.

Първите от тях ще са за стимулиране на обучението в приоритетни за икономиката области и за специалности, в които има дефицит на кадри и на кандидат-студенти.

МОН заедно с Министерството на труда и с други ведомства ще направи предложения за приоритетни професионални направления и защитени специалности, които ще бъдат приети от Министерския съвет, обясни Фъртунова, като допълни, че предложенията ще се използват и за бъдещия прием в университетите.

Сред тези приоритетни направления ще са инженерните и педагогическите специалности, специалностите в областта на комуникационната и компютърната техника, в машинното инженерство, както и в медицинските специалности (за медицински сестри и акушерки), агрономството и животновъдството.

Сред защитените специалности ще бъде включено изучаването на редките езици в университетите.

Вторият вид студентски стипендии ще са за специални постижения в науката, в инженерно-техническите дейности, педагогическите науки, иновациите и предприемачеството, изкуството, културата и спорта. Тези стипендии ще са по 200 лева.

По проекта за тези две учебни години ще могат да кандидатстват всички 51 висши училища у нас, като се предвижда 20 000 студенти по приоритетни специалности да получат стипендии.

Размерът на стипендиите ще се определя според нормативите от националното законодателство, като сега максималните стипендии са до 120 лева.

От МОН уточниха, че ако размерът на националната стипендия се увеличи от 120 на 150 лева, ще има същото увеличение и на евростипендията.

За евростипендиите ще могат да кандидатстват студенти, които имат предходен минимален успех "4.00".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай