Осигуряват училищни шкафчета за всички деца до 7 клас

Осигуряват училищни шкафчета за всички деца до 7 клас | StandartNews.com

Над 6 млн. лева допълнително ще бъдат осигурени за закупуването на шкафчета в училищата в страната за всички ученици от първи до седми клас. Това стана ясно след разговор между премиера Бойко Борисов и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

През настоящата година за първи път правителството осигури средства за закупуването на 120 000 шкафчета, необходими на училищата, за близо 40% от учениците в начален етап на образование.

„Изпълнението на приходите е добро и можем да финансираме закупуването на шкафчета за всички училища", заяви министър Вълчев. По думите му това е една от мерките за олекотяване на тежестта на ученическите раници и за подобряване на организацията на учебните часове.

„Препоръчахме на училищата да оптимизират седмичните разписания, така че да носят по-малко учебници и учебни комплекти. В същото време осигуряваме достъп до електронно четими варианти на учебниците", допълни министърът на образованието и науката.

„Днес ще има решение на Министерски съвет за целевото осигуряване на останалите финансови средства, необходими за шкафчета за първолаците. Смятам, че това е една добра новина, която ще реши много от проблемите, които имат някои училища", коментира след коалиционния съвет днес и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов Цветанов.

Той обясни, че може да се направим добра прогноза за бюджет 2019. „Ще увеличим с 10% заплатите на държавните служители. Това ще им даде допълнителна мотивация, за да си вършат по-добре работата, а в същото време изискванията към тях ще бъдат много повече", коментира Цветанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай