Общините кандидатстват с проекти за градини до септември

Общините кандидатстват с проекти за градини до септември | StandartNews.com

Варна. Общините в страната могат да ремонтират детски градини с пари, осигурени от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Възможностите на програмата "Деца и младежи в риск" бяха представени в Областния информационен център във Варна от експерти от министерството на образованието. Те припомниха, че цялата програма е финансирана с над 9 млн. евро.

За финансиране могат да кандидатстват общини или сдружения от общини, които управляват поне 5 детски градини, посочи Мария Василева-Вълова, началник отдел "Външни европейски програми" в министерството. Проектите могат да бъдат на стойност между 200 и 250 000 евро. Кандидатите трябва да ги представят най-късно в началото на септември тази година. Според Вълова парите могат да се ползват за ремонти, осигуряване на оборудване, купуване на учебни материали и пособия.

Акцент в програмата е подобряване на подготовката за училище, социалните и езиковите умения на деца на възраст от 3 до 6 години от социално слаби или ромски семейства. Според Вълова за успеха на проектите общините ще трябва да разчитат на образователни медиатори, които да работят с ромската общност по места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай