Образователно изложение ни дава път към чужбина

Образователно изложение ни дава път към чужбина | StandartNews.com

Предпочитани за висше са Великобритания, Холандия, Германия и Дания

Студентите избират компютърни науки, икономика, психология, право и архитектура.

Първият учебен ден чука на вратата. С него идва ред и на образователните изложения, кое от кое по-интересни. Има обаче едно, което трябва непременно да посетите, ако искате да учите висше образование в чужбина. Двадесет и петото издание на Европейското изложение „Отворени врати за образование в чужбина" ще се проведе в края на септември в София, Варна, Бургас и Плевен –всички градове, в които „Дарби" има и офиси за помощ на кандидат-студентите на място. Всички, които желаят да продължат висшето си образование в чужбина, ще имат възможност да получат безплатна консултация от специалистите на консултантска къща „Дарби" или представители на различни европейски институции. В помощ на родители и кандидат-студенти на изложението ще бъде предложена богата съпътстваща програма от безплатни практически семинари и презентации. Целта на организаторите от образователна институция „Дарби" е да даде възможност на повече младежи и техните родители да получат професионална консултация и съвет на място.

"Младият човек, семейството и консултантът заедно стават един екип. Първата среща на изложението е много важна както за 12-класниците, така и за тези, които са в 10-и или в 11-и клас. Това е началото на пътя, по който им предстои да минат и по който ние ще ги поведем, ако дойдат навреме, за да се ориентират в това, което ги очаква", казва Бистра Илиева, изпълнителен директор на Консултантска къща за образование в чужбина „Дарби". Според консултанта Благовеста Евтимова идеята на всички изложения е да представят повече информация за висшите учебни заведения в чужбина. Купищата университети и срещи с различни представители обаче често объркват младите хора. "Проблем за учениците и техните семейства е, че нформацията е твърде много. Те събират купчина каталози и често се дезориентират. Да, те се запознават с много хора, черпят информация директно от представителите на чуждите университети, но това води и до объркване –виждаш и харесваш едни университети, а след това в класациите намираш други –съвсем различни. Драма е, когато отличен студент попадне в рамките на маркентиговото поле на не толкова престижен университет", смята Благовеста. Според нея студентите трябва да са наясно какво точно да гледат и да търсят. "Не един и два са случаите на студенти, които заминават и се връщат още през октомври, защото осъзнават, че красивата сграда и хубавият каталог не правят съдържанието на това, каквото ще се случи", споделя Благовеста. Ето защо е от първостепенна важност правилната ориентация на младия човек. "Това,което правим ние, е да намерим точния, подходящия университет за конкретния кандидат. Изборът се прави внимателно и с изключителна отговорност", твърди Илиева. Според нея едно кандидатстване започва именно с правилна ориентация на младите хора, които често не знаят какво да учат. "Даваме възможности те да се ориентират кариерно чрез специализиран кариерен тест със специалист на "Дарби", който дава точната картина какъв е потенциалът на младия човек, какви са неговите положителни страни, какви са отрицателните и с този потенциал, които има като личност, каква е подходящата специалност за него. След това, всеки ученик има разговор с кариерен експерт, който им разяснява всеки един детайл", казва Илиева. Кариерният тест е на английски, но на тези, които се затрудняват, се оказва помощ. Той може да бъде направен на самото изложение или след това онлайн. Тестът на „Дарби" включва серия от ситуационни въпроси, които разкриват личностните характеристики на конкретния човек, на база на които се очертават най-благоприятните сфери за професионална реализация. Правилният избор на академична област и специалност, а след това и на точния университет в съответната сфера задава верния тон на цялото кандидатстване и гарантира успешен прием и реализаци в най-подходящото учебно заведение, специфично за всеки отделен кандидат.

След като е избрана подходящата област, втората важна стъпка от работата е заедно със специалистите на „Дарби" да се изберат и дестинацията –държавата , където младият човек ще отиде да учи. Разбира се, тук от решаващо значение е владеенето на чужд език. Ако кандидатът не е достигнал до съответното ниво на сертификат за езиково обучение, от "Дарби" са готови да му помогнат за това в кратки, но разумни срокове . "По време на изложението ще има и среща със специалисти за езикова компетентност", казва Илиева. Накрая експертите от "Дарби" разговарят със семейството на кандидат-студента , за да направят финансов план. "Ние като консултанти ясно им казваме, какви са параметрите, за да няма никаква заблуда, което е важно при цялостната задача, която си поставя едно семейство", категорична е Илиева. Следващият етап е стратегията за кандидатстване, която те като консултанти подреждат, за да има успех. "Всичко това се прави в рамките на една година, затова сега се обръщаме към дванадесетокласниците. По време на изложението чрез всички семинари, които организираме, чрез независимото консултиране, кандидат-студентите могат да зададат въпроси на всички, без контекста на конкретната институция", казва Благовеста. От стъпка на стъпка така се убеждават много хора, че е важно да имат компетентното мнение на човека, който може да им даде механизма на кандидатстване - на избор на университет, на държава, на проследяване на срокове. "Натрупали сме 20-годишен опит. Важна е личността и семейството и реалността, в която искаме да ги постави, да бъде истинската и отговарящата на тяхното състояние този човек да бъде студент в чужбина. А на изложението ще намерят много информация", казва Илиева. Ще има семинари, отделни консултанти, с отделни маси на различни държави, езикови центрове.

"Един от най-популярните е семинарът за родители. Много от тях идват на него, за да може да обхванат цялата картина. Това са често родителите на 10-класниците и 11-класниците. Родителите на 12-класниците идват със свои конкретни въпроси", казва Благовеста.

В момента в най-активната фаза са кандидатстванията за Великобритания, защото са най-ранни сроковете. През октомври започват в Германия и Холандия. През последните пет години, в групата на най-предпочитаните държави за придобиване на университетско образование се подреждат Великобритания, Холандия, Германия и Дания. А като най-предпочитани специалности, студентите посочват Компютърните науки, Икономика, Психология, Право и Архитектура. А шефката на "Дарби казва, че консултантът е като успокоителното хапче за родителя.

ЕЦ Дарби е носител на Платинен Статут по IELTS Партньорска програма на Британски съвет с отличен среден успех на своите курсисти 7,0 – 7,5 при изискуем от университетите в чужбина 6,5.

Програмата на изложението включва посещение на:

- София - 25 септември 2016г. – х-л „Радисън", София от 11.00ч
- Плевен - 26 септември 2016г. - хотел „Ростов", Плевен от 14.00ч
- Варна - 01 октомври 2016г. - хотел „Суис-Бел Хотел" /бившият "Димят"/, Варна от 11.00ч
- Бургас - 02 октомври 2016г. - хотел „Гранд Хотел Приморец", Бургас от 11.00ч

Целта на изложението "Отворени врати за образование в чужбина" е да информира отговорно и в детайли за възможните варианти за академична кариера в различни държави от Европа и Америка за:
• сроковете за кандидатстване по различни специалности и университети;
• разнообразието от стипендии за бакалавърски и магистърски програми;
• финансовите условия за обучение в чужбина;
• задължителните сертификати за владеене на чужд език, които трябва да притежава кандидат-студентът;

Всеки студент в чуждестранен университет трябва да представи сертификат, с който да докаже, че владее съответния език на достатъчно високо ниво. Подготвителните курсове за сертификат по английски език в ЕЦ Дарби във всички офиси (Варна, Бургас, Плевен и София) стартират: за IELTS 60 ч – на 17 септември, 15 и 29 октомври; IELTS 120 ч – на 17 и 26 септември; IELTS 180 ч – на 1 и 3 октомври; CAE 180 ч и SAT 120 ч – на 1 октомври; а подготовката за теста по немски език DaF, съответно DaF 60 ч на 1 октомври ; DaF 180 ч – на 3 октомври. Програмата на курсовете е разработена от преподаватели филолози, експерти в своята област и предлага различни варианти на обучение, съобразени с индивидуалните възможности и потребности на курсистите. При необходимост от повишаване на езиковото ниво преди старта на сертификатната подготовка – курсовете по общ английски и немски език стартират от 3 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай