Сряда,

Обновяват земеделското образование

От: Failed to load user -
7104
Обновяват земеделското образование
A
A
A

София. „България е земеделска страна и ние активно търсим възможности за развитие на аграрното образование и кооперирането му във всички сфери на нашата икономика. Трябва да отговорим на предизвикателствата на времето". Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков при сформирането на работната група за развитието на професионалните гимназии, финансирани чрез бюджета на МЗХ.

Според министър Греков е нужно да се разшири диалогът с бизнеса, браншовите организации и висшето образование. Министърът изтъкна, че училищата трябва да са на „ти" с практиката. „Това, което се търси от бизнеса, ние трябва да го предложим", поясни той, цитиран от пресцентъра на МХЗ. Министър Греков заяви, че точно по тази причина през следващия програмен период ще има много средства за иновации, които са свързани с образованието.

„Работната група ще изработи стратегия, която ще стане основополагащ документ, върху който ще се гради бъдещето на кадрите в земеделието ни", заяви зам.- министърът на земеделието и храните д-р инж. Валентина Маринова. Тя изтъкна, че е важно младите хора да се изграждат като специалисти, да придобиват знания и умения, за да бъдат конкурентоспособни на пазара на труда след завършването на своето образование.

Готвената стратегия в професионалното образование се разработва в следните направления: селско стопанство, горско стопанство, ветеринарна медицина и хранително-вкусови технологии. Целта на реформата е да осъвременят методите на обучение, да се повиши качеството на преподавателската работа и да се засили интересът към земеделските училища.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички