Нови училища в големите градове

Нови училища в големите градове | StandartNews.com

В следващите години ще говорим за изграждане на нови училища в най-големите градове. Това съобщи в Пловдив просветният министър Красимир Вълчев. „Ако последните години говорихме за недостиг на места в детските градини, то в следващите няколко години ще говорим за изграждане на нови училища в най-големите градове", обясни той.

През последните години вече има нови школа в кварталите на големите градове, кодето досега не е имало. Необходимостта от налагане на едносменен режим на обучение също изисква повече училища. Такива са построени в Съединение и Садово, Пловдивска област. Съвсем скоро бяха заделени и пари за ново училище във Варна. „В този смисъл МОН подкрепя усилията на Община Пловдив за разширяване на образователната инфраструктура и изграждане на нова сграда за Математическата гимназия", каза министър Вълчев. „Въпреки че такива средства не са планирани в бюджета ни, напълно е възможно да се намерят пари за това през следващата година", обеща той.

Красимир вълчев съобщи, че в МОН продължават да обсъждат мерки за намаляване тежестта на ученическите раници. Експерти в министерство са мерили комплект учебници. Всички учебници за първи клас тежат до 2.800 кг, за горния курс - към 4 кг. Според учебната програма обаче средно на ден се носят половината учебници. Проблемът е, че децата носят в раниците си още храна, вода, спортни екипи.

Министерството е разговаряло с издателите за използването на по-лека хартия при производството на учебници, което ще налами тежестта им до 30 на сто. Но тома може да стане от следващата учебна година. За децата ще се осигуряват повече шкафчета, в които да си оставят учебниците, за някои класове вече има електронни интерактивни учебници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай