Нашите младежи първи по безделие в Европа

Нашите младежи първи по безделие в Европа | StandartNews.com

Българските младежи са на първо място в Европа по безделие. Според Института за социални изследвания и маркетинг 67% от хората между 15 и 29 г. у нас заявяват, че разполагат със свободно време, но не четат, не спортуват и нямат желание да придобиват нови знания и умения. Половината от тези младежи декларират, че вече са приключили с образованието си. В училище пък тийнейджърите масово не посещават извънкласни дейности.

Всеки трети младеж твърди, че живее трудно и семейството му едва свързва двата края. Основната причина е липсата на работа, но по-малко от 40% от безработните младежи са се регистрирали в бюрата по труда. Въпреки че почти всички ползват интернет, масово младите не знаят, че има безплатни курсове за квалификация и програми за финансиране на започващ бизнес. Обикновено за намиране на работа те разчитат на близки и познати. В същото време всеки трети от анкетираните се кани скоро да емигрира, въпреки незнанието на чужди езици. Тревожно е и недоверието на младите в институциите - 70-80% смятат, че държавата не се интересува от техните проблеми и не вярват в полицията и правосъдието.

"Трябва много по-ефективно да достигнем до тези младежи и да им обясним какви възможности има за заетост и допълнително обучение", заяви Калин Каменов, зам.-министър на младежта и спорта. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай