Събота,

Наши вузове влизат в Балканска асоциация

От: Failed to load user -
1693
Наши вузове влизат в Балканска асоциация
A
A
A

Стара Загора. Десетина български университета са сред учредителите на Балканска асоциация на висшите училища.

„Тя бе учредена миналата седмица в Одрин и в нея бяха представени всички балакански страни без изключения", съобщи проф. Иван Станков, ректор на Тракийския университет.

Старозагорският ВУЗ не само е сред учредителите на новото обединение в сферата на висшето образование на Балканите, но и сред инициаторите за създаването.

„В началото идеята бе за асоциация между трите Тракийски университета – в България, Гърция и Турция, но впоследствие ние решихме да разширим проекта", посочи проф. Станков.

На първата работна среща в Одрин са били утвърдени устав и правилник на Балканската асоциация и избран председател – ректорът на Тракийския университет в Одрин проф. Юмер Юрук.

"Бе решено следващото председателство да бъде на България и аз предложих да го оглави ректорът на СУ „Св. Кл. Охридски" проф. Иван Илчев", добави проф. Станков.

Освен представители на родната Алма Матер сред учредителите са били още и Аграрният унирверситет, Университетът по хранителни технологиии и Музикалната академия в Пловдив, Великотърновският, Югозападният и Русенският университет, както и още няколко висши български училища.

Сътрудничество в иновацитите и научните постижения, включително и реализацията на общи проекти, и обмен на преподаватели и студенти са основните акценти в бъдещата работа на Балканската асоциация на университетите.Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички