Наши математици с приз в Китай

Учениците от "Еспа" представиха Европа на турнир в Пекин

Наши математици с приз в Китай | StandartNews.com

София. Математиците от отбора на частно училище "Еспа" представиха не само България, а и цяла Европа на престижното международно състезание по математика "Mathematics Team Championship" в Пекин, Китай. Състезанието се проведе между 27 ноември и 1 декември, като нашите момчета и момичета решаваха задачи на 28-и. На форума имаше бг участие и сред журито - там бе проф. Сава Гроздев. След брилянтното си представяне младите математици се завърнаха с плакет, индивидуална грамота за всеки един и поощрителна награда.

Отборът е съставен от ученици от VI и VII клас

което е и най-малката възрастова група във формата. Ивайло Стоянов, Николай Бъчваров, Лора Янчева, Карина Карагьозова, Петър Цикалов и Петър Табаков са попаднали в тима след явяване на специален тест, близък до формата на състезанието, съставен от учителя им по математика и ръководител на отбора г-н Добри Данков.

"Подготовката ни започна още през втория срок на миналата учебна година. Преди и след училище решавахме задачи по няколко часа, за да се справим успешно", разказват младите умници. През изминалото лято пък са посетили математически лагер. Освен на задачите, по време на подготовката си учениците са обърнало специално внимание и на английския език, тъй като за тях условията са били на английски. "Това никак не ни притесни, защото бяхме много добре подготвени. Знаем всички математически термини по-добре на английски, отколкото на български", шегуват се децата.

Освен на възрастови групи, математическото състезание е разделено и на няколко кръга - индивидуален, групов и по двойки. "В нашата възрастова група се надпреварвахме с още 59 отбора от по 6 души", казват математиците. Сред останалите отбори е имало представители на Китай, Малайзия, Индонезия, Корея, САЩ, Сингапур и други. "Тъй като бяхме единствените европейци, привличахме доста вниманието на останалите участници. Непрестанно разни хора

искаха да се снимат с нас

да се запознаваме, да разговаряме", разказват учениците на "Еспа". Отборът ни се е радвал на много внимание и от журито. "Благодариха ни за присъствието няколко десетки пъти. Децата дори броиха колко пъти ще се спомене България и стигнаха до 31", казват ръководителите.

Освен за решаване на сложни задачи, младите умове са отделили време и за посещение на някои китайски забележителности. Завърнали са се от Пекин удовлетворени от постигнатото, но все още не са сигурни дали искат и занапред да се занимават с математика.

Купи картичка, спаси сираче

За 13-а поредна година децата от частно училище "Еспа" рисуват картички, които да продават по коледните празници. Кампанията, наречена "Една подадена ръка - от деца за деца", подпомага сираците от дом "Надежда" в с. Гурково. "Да възпитаме нашите деца в най-ценните човешки добродетели - милосърдие, състрадание и доброта, е стремеж на цялото ни общество. А ето че те, децата, отново ни дават своя урок по човечност", казват от "Еспа". Със събраните средства от продажбата на картички учениците ще осигурят лятна почивка на децата от дом "Надежда" и през лятото на 2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай