Наши и молдовски университети правят образователен консорциум

Наши и молдовски университети правят образователен консорциум | StandartNews.com

Оля Ал-Ахмед,
Наш пратеник в Молдова

Споразумение за сътрудничество и създаване на Българо-молдовски образователен консорциум подписаха Русенският университет „Ангел Кънчев", Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий" и Тараклийският университет „Григорий Цамблак".  Събитието се случи в аулата на вуза от молдовския град Тараклия, населен предимно с етнически българи. Подписите под документа сложиха ректорите на трите висши учебни заведения – Велизара Пенчева, Христо Бонджолов и Мария Паслар. На подписването присъстваха президентът на Молдова Игор Додон и вицепрезидентът на България Илияна Йотова. Двамата посочиха, че създаването на консорциума е доказателство за последователните политики на двете държави.

"За да бъдем актуални в 21-ви век и да отговорим на очакванията на собствените си деца, на младежите, трябва да развиваме Тараклийския университет. Бъдещите технически специалности трябва да бъдат обвързани със съответното обучение. Сигурна съм, че ректорите и на останалите университети в България ще помагат", заяви Илияна Йотова.  На свой ред Додон подчерта, че обща задача трябва да бъде не само този университет да се съхранява, но и да се развива. „Подписването на този консорциум е знаково, защото се случи точно в Деня на учителя", добави Додон, който поздрави присъстващите в залата. „Заявявам, че ставам патрон на този университет. По всички възникващи проблеми искам да се обръщате лично към мен", добави още молдовският президент. Той не само за пореден път увери присъстващите, че български език ще се изучава от 1 до 12 клас, но и заслужи аплодисментите с предложението си от необходимостта да се въвеведе български език и в детските градини. Додон благодари на подкрепата на българите в Молдова, като ги нарече „по-големи патриоти от много молдовани". Президентът ги увери, че винаги могат да разчитат на неговата подкрепа. „Уверени сме, че със създаването на консорциума ще дадем нови възможности за развитие и утвърждаване на нашия университет чрез съвместни образователни дейности, ще се повиши качеството на обучение, а и ще станем притегателен център за повече млади хора, решили да получат висше образование и европейски дипломи", каза ректорът на Тараклийския университет Мария Паслар.

Йотова и Додон бяха посрещнати в Тараклия с погача и  български песни и танци. По време на срещата с областния управител Кирил Татърлъ се обсъдиха преспективите за развитие в окръга, който се слави със селското си стопанство, заводите за хляб, вино и коняк . Междувременно Илияна Йотова днес посети и българския лицей в Кишинев, където работят командировани от страната ни преподаватели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай