Наше момче в колежа на Буш

Наше момче в колежа на Буш | StandartNews.com

Калоян Първанов пребори 3000 кандидати

Талантливо българско момче ще учи в престижното американско училище "Филипс академи".

Калоян Първанов от десети клас на езиковата гимназия в Монтана спечели стипендията "Дейвис", която му дава право на обучение в частния колеж. Ако се представи отлично, чака го Харвардският университет, който се намира на метри от средното училище. Стипендията е много висока - 110 000 долара, но 100 000 ще отидат за таксата за обучението през двете години. Колежът е открит през 1778 година от тогавашния президент на САЩ Джордж Вашингтон. В него са учили Самюел Морз, създател на морзовата азбука, Джордж Буш - баща и син, и още 250 други забележителни личности от американската история.

Първанов спечелил стипендията, обявена от българската асoциация по четене. Условието било писане на есе и разговор със 7-членна комисия.

"В есето на английски написах всичко за себе си - кой съм, какво е семейството ми, от какво се интересувам, каква музика обичам, какви филми гледам", разказва той. Отговорил нестандартно на нестандартните въпроси. Един от тях бил как съучениците му го определят само с 3 думи. Като човек, който се интересува от много неща - от история, култура, филми, бил отговорът. На въпрос какво ще направи за образованието в България отговаря, че първо ще увеличи заплатите на учителите, после ще модернизира училищата. Калоян е активист на екоклуба в училището и на БЧК. Участва в проект "Приемна грижа" и редовно се среща с деца, които растат в приемни семейства. "Разбрах, че в САЩ се ценят хората с идеи, влагащи енергия и знания, за да ги реализират. Това вероятно е била причината да изберат мен като един от 4-ма души за обучение във "Филипс академи" от общо 3000 кандидати в света", смята Калоян.

Семейството му винаги го поощрявало да чете, да се интересува от световните проблеми, да гледа филми, да опознава света, да пътува. Баща му Първан Първанов е зъболекар, а майка му - медицинска сестра. Двамата са горди от постижението на сина си и ще го изпратят с радост зад Океана, за да завърши средното си образование. Учебната година започва на 9 септември. Мечтата на Калоян е да стане хирург. Признава, че това идва от професията на баща му, но знае ли, може да реши и друго. Първанов е третият възпитаник на елитната гимназия в Монтана, който печели стипендия за обучение в американско училище. Преди него тази възможност са имали Мария Бойкова и Латина Бранимирова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай