Морската Алма Матер прие вече половината си първокурсници

Морската Алма Матер прие вече половината си първокурсници | StandartNews.com

Варна. Почти половината места за новата учебна 2014 /2015 година във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров" са вече попълнени, въпреки че провеждането на матурите е още далеч. Това заяви зам.-началникът по учебната дейност на висшето училище кап. I ранг доц. Калин Калинов. Към настоящия момент от 530 обявени места са записани 270 души. 250 от тях са потвърдили желанието си като са внесли първа семестриална такса. За непопълнените места ще се борят 400 кандидати.

 

Приемът до момента е извършен на база среден успех от обучението до 11-ти клас, който не може да е по-нисък от много добър. 5.50 успех е изискването за информационни технологии във водния транспорт.

 

Реализацията за завършващите ВВМУ е 90 %. Около 70 % са тези, които директно сключват договор с чуждестранни компании. Най-лесно намират работа корабните инженери и завършилите корабоводене. Още в рамките на първата година след завършването 97 % взимат сертификати от Морска администрация, което означава, че започват активно да практикуват професията, посочи зам.-началникът .

 

По данни на Морска администрация в настоящия момент с активни сертификати са около 10 хил. капитани и механици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай