МОН: Няма откраднати данни за деца

Вътрешен човек издънил институцията, дават го на прокурор

МОН: Няма откраднати данни за деца | StandartNews.com

Изтичане на лични данни на над 1 милион ученици - такава информация се появи днес следобед и веднага предизвика реакцията на образователното министерство, обяви БНТ. На пресконференция заместник-министър Деница Сачева обясни, че вътрешен човек е дал незаконен достъп на трето лице до платформата на просветното министерство, наречена "Посещаемо и безопасно училище". 

От МОН уточниха, че платформата разполага с данни само за 150 000 отказали се от училище деца, които са били посетени от служители, а не 1,2 млн. какво се твърди.

Не хакер, а служител, работещ по проект за борба срещу отпадането на деца от училище, е отворил вратичка в електронната платформа на просветното министерство.

Член на екипа е използвал своя линк, предоставяйки го на трето лице, в случая на журналист. И това представлява злоупотреба с неговото право на достъп до системата, обяви Сачева. До момента е установено, че служителят е от София.

Ние възнамеряваме да сигнализираме прокуратурата и съответно компетентните органи и ще искаме съответно разследване, както и злоупотребилият служител да носи наказателна отговорност, каза още тя. 

Категорично искам да заяви, че пробив в системата, в смисъл на серийно изтичане на данни или съответно злоупотреба с данните на децата, не е имало, отсече Сачева. 

От министерството обясниха, че 11600 души, работещи по проекта за връщане на децата в училище, имат пароли за достъп до платформата. Това обаче не става чрез интернет, а през специални устройства. Само това устройство дава достъп до платформата "Безопасно училище", а то самото работи в изолирана от интернет среда.

От министерството признаха, че все пак са открили слабост в системата, даваща достъп до протокол за посетено дете в дома му. Съществува вероятност да се променят данни в протоколите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай