МОН: 15% от стажуващите студенти остават на работа

МОН: 15% от стажуващите студенти  остават на работа | StandartNews.com

София. Едва 15% от студентите, които стажуват в реална работна среда, започват работа при същия работодател. Тези данни оповести Министерството на образованието и науката (МОН), което работи по стажантски програми с повече от 40 000 студенти.

 

Зам.-образователният министър Иван Кръстев почсни, че целта на стажовете е връзката с бизнеса да бъде разширена, а моделът на финансиране на висшите училища да бъде променен от пари за брой студенти към пари за качество на обучението

 

Близо 4 млрд. лева са отделени в бюджета за образование, което е с близо 13 млн. лева повече в сравнение с 2013-а година. През последните 3-4 години бюджетът е почти без резки промени, предаде БНР.

 

Националната стратегия за развитие на висшето образование трябва да бъде приета най-късно през май с основен приоритет промяна в модела на финансиране, посочи заместник-министърът Иван Кръстев.

 

Финансиране на качество повече, а не на количество. Осигуряване на по-прозрачно и по-ефективно управление на висшите училища, стимулиране на връзката на висшите училища с пазара на труда и с бизнеса като цяло. Инвестициите в образование не са просто израз на нашата надежда за бъдещето и на желанието децата ни да живеят по-добре. Инвестициите в образование са гаранция за това, че икономиката на страната в бъдеще ще бъде по-различна като структура, по-различна като философия и най-вече с по-голяма и по-висока добавена стойност, каза Иван Кръстев пред форума "Бизнес и образование".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай