Матура "две в едно" срещу подсказване

Матура "две в едно" срещу подсказване | StandartNews.com

Ще пускат въпросите на порции, за да не може никой да изнесе теста

Матурата вече ще бъде разделена на модули на принципа "две в едно". Просветното ведомство предлага тези промени в изпитния тест като мярка срещу подсказване, съобщи заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева по време на съвещанието на директорите на училища в столицата. Те ще бъдат записани в заповедта на просветния министър Тодор Танев за организация и провеждане на изпитите.

В момента целият тест се дава на учениците в началото на изпита и те имат четири часа, за да го решат. Заради това става възможно въпросите да бъдат изнасяни и след час верните отговори да се разпращат на ученици с sms. МОН смята да промени това, като раздели въпросите на отделни модули по модела, по който сега се работи на изпита в седми клас. Новата "порция" въпроси ще се дава на учениците, едва когато са приключили с решаването на предишната. Така никой от тях няма да разполага с целия тест от самото начало и това ще пресече възможностите да бъде изнесен.
Министерството обмисля в първия модул да бъдат поставени само въпросите със "затворен отговор", тоест такива, които изискват ограждане на един от посочените четири варианта за отговор. Учениците ще разполагат с определено време, за да го решат. Работна група ще посочи колко да бъде това време, но за този тип въпроси то вероятно ще бъде един час. Едва след това абитуриентите ще получат модул номер 2, в който са включени въпросите, изискващи отговорът да бъде записан от самия ученик. Такива въпроси има по всички предмети, затова разделянето "две в едно" ще може да се осъществи за всички матури.

Все още се обмисля обаче дали тази по български език и литература да не бъде разделена на три части. Единият от вариантите е въпросите с отворен отговор да бъдат втори модул, а написването на съчинение или есе - трети. Според друг обсъждан вариант тези две части могат да бъдат събрани в един общ модул. При всички положения обаче зрелостниците няма да знаят темата на съчинението още в началото на изпита, както бе досега.

Кастрева припомни, че от тази учебна година се въвеждат и няколко нови изпита. Единият от тях е национално външно оценяване по дигитални умения. Компютърната "матура" ще се провежда в края на X клас, когато приключва изучаването на информатика. Тази година тя бе проведена пробно, а от догодина ще важи за всички ученици. Ще има и две нови национални външни оценявания по четивна грамотност в пети и девети клас. Все още не се знае дали те ще бъдат за всички или само за част от учениците. Оценките от тези изпити ще се записват като текущи.

4 млн. отсъствия в
софийските училища

300 000 са неизвинените, директорите пишат стратегии за намаляването им

Учениците в столицата са направили общо 3,9 милиона отсъствия за миналата учебна година. Над 300 000 са само неизвинените отсъствия, отчете Евгения Вълкова, началник на регионалния инспекторат по образованието. За част от извинените пък децата представяли бележки, които не съвпадат с датата и часовете, когато са отсъствали. При положение, че в София учат 176 075 ученици, това означава, че на дете се падат средно 22 отсъствия.

За да се преустанови това, на училищните директори е разпоредено да направят стратегии за намаляване броя на отсъствията, като те бъдат сведени до под 10 на дете. Инспекторатът пък започва редовни проверки по два показателя - дали отсъствията се пишат редовно и дали в училищните дневници има фиктивно записани ученици, каза Вълкова. Проверките ще бъдат ежеседмични, уточни тя. Учителите също имат отсъствия - 23 000 учебни часа не са взети тази година, тъй като учителят е липсвал, а не е бил намерен заместник.

Вълкова отчете и резултатите от изпитите, като посочи, че планираният прием в гимназии е по-малък от реализирания благодарение главно на двойките по математика. Учениците са се представили най-добре на изпита по биология. Всяка година най-доброто представяне в седми клас е по различен учебен предмет, липсва устойчивост, каза Вълкова. Интересното е, че на изпита по чужди езици след 8 клас най-добре се представят учениците от професионалните гимназии, които са държали тест по руски език. На матурите пък единственият предмет, по който средният успех на учениците е над 5,00, са чуждите езици. Като цяло по резултати на втората матура сме дръпнали назад и вече не сме на първо място, отчете тя.

500 лева отгоре за млади учители

Младите хора, които станат учители на организацията "Заедно в чад", ще получават месечно по 500 лева към заплатата, която им дават в училище, съобщиха оттам. От няколко години организацията набира наскоро завършили студенти под мотото "Преподавай като лидер" и ги изпраща предимно в училища, където има деца в неравностойно положение, за да им осигури равен достъп до образование. Тази година кампанията по набиране на учители ще стартира под названието "Будителите днес". Младежите, които бъдат избрани, първо ще получат допълнително обучение в Пловдивския университет, след което ще преподават в училище през 2016 и 2017 г. Миналата година за 70 места се съревноваваха над 1000 младежи на средна възраст 28 години.

Вдигат издръжката на ученика

Единният разходен стандарт, или така наречената издръжка на ученика, ще се увеличи през следващата учебна година. Тъй като чрез нея се формират делегираните бюджети, това означава, че вероятно ще нараснат и учителските заплати, съобщи главният секретар на МОН Красимир Вълчев.

Той посочи също, че МОН ще опита да привлече млади учители, като завиши финансирането на всички осем педагогически факултета, в които се подготвят кадри за училищата. Въпреки че тази година за първи път ще се въведе диференцирано финансиране на вузовете и ще се орежат парите на тези, които имат ниски резултати, парите за педагогика ще се вдигнат, подчерта той. Приоритет през следващата година ще бъде и оборудването на компютърни кабинети, както и намиране на средства за целодневното обучение, особено в средищните училища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай