Петък,

Математици избраха филолог за учител №1

От: Администратор -
4985
Математици избраха филолог за учител №1
A
A
A

Във Варна приключи пилотният проект на в. "Стандарт" и МОН

Елитната Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" вече си има свой любим учител. С последния школски звънец за учебната година беше излъчен победителят на специална церемония. Призът отиде при преподавателката по български език и литература Нели Филева под възторжените възгласи на всички възпитаници на гимназията. Тя получи грамота отличие от зам. главния редактор на вестник " Стандарт" Даниела Казанджиева. "Мисля, че важните неща ги казвам в час. Убедена съм, че всички мои колеги в МГ "Д-р Петър Берон" заслужават високия приз, защото е от учениците. Но съм благодарна, че съм първата, която го получава", каза развълнувана любимата учителка на Варна. 450 ученици от IX, X и XI клас участваха в анонимната анкета, като най-много от тях са гласували за Филева.

"Знаете, че в момента депутати и експерти пишат новия закон за училищното образование. Ползват наш и чужд опит, питат академици и професори. Но никой не се сеща да попита вас, учениците, какво очаквате от своите учители. Затова ние в "Стандарт" решихме да ви попитаме. Най-впечатляващото във Варна е, че математици избраха учител по литература, което показва не само добро преподаване, но и многостранното развитие на хората, които залагат на математика", каза зам. главният редактор на в. "Стандарт" Даниела Казанджиева.
Преди това вълнуващ поздравителен адрес към учители и ученици от името на зам.-министъра на образованието Ваня Кастрева прочете шефът на дирекция "Връзки с обществеността" в МОН Иван Такев. "Запазете стремежа си към знанието и любовта към вашите учители", гласи посланието към възпитаниците с пожелание за хубава ваканция.

Учениците излъчиха своите номинации за най-добър преподавател, а техните критерии ще бъдат водещи при изработването на новите стратегии на МОН за изискванията към учителите в XXI век.
Възпитаниците на МГ сами генерираха своите критерии и сред тях не бяха лесните шестици, подчерта директорът Павлин Петков. На тържествената церемония той изреди дълъг списък от отличия, награди на преподаватели и техните ученици за изминалата учебна година. Математическата гимназия е водеща във Варна с най-висок бал при приема на седмокласниците вече години наред.

Инициативата "Любим учител" е пилотен проект на в. "Стандарт" и Министерството на образованието и науката, чийто финал беше във Варна след градовете Видин, София и Благоевград. Кампанията ще продължи наесен, когато ученици от цялата страна ще могат да номинират своя любим млад учител. Преподавателят, събрал най-много гласове, ще получи стипендия за професионална квалификация.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички