Кунева: Да мислим за учителите не само по празници

Кунева: Да мислим за учителите не само по празници | StandartNews.com

За учителите трябва да се мисли не само на 24 май и 15 септември, заяви пред журналисти в Перник вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Тя не отрече, че има криза както за учители, така и криза в самата учителска професия. „Все по-малко хора искат да станат учители, макар че откакто съм министър направих педагогическата специалност приоритетна, което се отразява включително и в стипендите, с които започват студентите. Направих така, че най- после да тръгне поорграмата „Твоят час" , която беше забавена цяла година и която дава възможност за допълнително стмулиране на учителя. Ще направя всичко което е във възможностите ми сега, но това не е само въпрос на министъра на образованието, нужни са усилията на цялото общество" подчерта Кунева.

Тя припомни, че през последните три- четири месеца Министерството на образованието и науката е свършило работа, която на практика се върши за цяла година. За времето от март до август са изготвени 15 стандарта, като нормално за това, включително и за обсъждането им, се изисква много повече време.

"Новият закон не е просто Закон за предучилищното и училищното образование. Аз се надявам, че можем да го преведем на друг език и с други средства като закон за просветата на нацията и за напредъка на нацията", каза Кунева. Тя подчерта, че законът е само първата крачка и важното сега е да се проследи много внимателно как се прилага той и какъв е ефектът от неговото приложение.

Министърът на образованието Меглена Кунева и министърът на зравеопазването д-р Петър Москов участваха в кръгла маса, с която бе даден старт на кампанията за популяризиране на устната профилактика и здравето на детските зъби по „Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18-годишна възраст в Република България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай