Клисарова се срещна със студенти

Клисарова се срещна със студенти | StandartNews.com

София. Министърът на образованието Анелия Клисарова се срещна със студенти от няколко учебни заведения, с които обсъди проблемите на висшето образование.

„Искам да чуя тяхното мнение, тъй като ни предстоят важни реформи във висшето образование. Очаквам младите хора - независимо от гражданската им позиция в момента, и се надявам да проведем конструктивен диалог за бъдещето на висшето образование и за тяхната професионална реализация", заяви преди срещата министър Клисарова.

"Въпреки различията в позициите, всички са единодушни, че трябва да има реформи", каза министърът на образованието.

„Приоритет на правителството и на Бюджет 2014 е образованието. Парите през следващата година са увеличени със 100 милиона. Трябва да видим как да ги разпределим, за да има добри резултати", заяви Клисарова при предствянето на Стратегията за развитие на висшето образование.

Документът има пет основни точки, върху които се проведе дискусията със студентите: Подобряване на достъпа до висшите училища и увеличаване на броя на завършилите висши училища; Подобряване качеството на образованието чрез повишаване на квалификацията на преподавателите и актуализация на учебните планове; Изграждане на устойчива връзка между университетите и бизнеса; Изграждане на интегрирана мрежа за изграждане на изследователска дейност. Трябва ли науката да се върне към университетите? Как да мотивираме младите хора да се върнат към научните изследвания; Модернизация и децентрализация на системата за финансиране и управление на висшите училища. Студентките общежития и такси, както и финансирането.

Зам.-председателят на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) Иван Потуев предложи връзката с бизнеса да бъде свързана и с регионалното развитие, както и с отраслите, които се развиват в даден регион.

На срещата присъстваха само представители на Студентските съвети от СУ, ВТУ и УНСС, които не подкрепят окупацията на университетите.

Клисарова обясни, че е искала да се срещне с всички студенти и да се обсъдят важните проблеми във висшето образование. Протестиращите студенти, окупирали Ректората на СУ, още вчера категорично отказаха да разговарят с министъра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай