Петък,

Клисарова поиска пълен контрол над учебниците

От: Failed to load user -
1705
Клисарова поиска пълен контрол над учебниците
A
A
A

Ивайловград. Министърът на образованието Анелия Клисарова заяви, че до завършване на основно образование трябва да се учи по един учебник за предмет, а не да се избира между три.

Според нея държавата дава милиони левове за учебници, които отиват в частни издателства. Само тази година Министерският съвет одобри 42 млн. лева за преиздаване на учебници.

По думите на Клисарова, те трябва да бъдат отпечатвани в печатницата на Министерството и да се пишат от авторски колективи, в които участват предимно учители от различни училища, предаде БНР.

Досега учителите избираха между няколко варианта учебници по всяка дисциплина на различни издателства, одобрени от ведомството.

По думите й в момента, ако сега дете се прехвърли от едно училище в друго, то трябва да сменя и учебниците. Според министъра, ако държавата поеме тази функция, ще бъдат спестени средства, които приоритетно да се използват за модернизация и ремонт на училищата. "В момента се правят изчисления каква ще е сумата, която ще се спести при нови правила за издаване на учебници."

В Ивайловград министър Клисарова се включи в патронния празник на училището, носещо името на Христо Ботев. Министър Клисарова връчи на учителския колектив учреденото тази година отличие - статуетката "Св. св. Кирил и Методий", по случай 100 години от създаването на образователната институция и подари на училището интерактивна дъска.

Министърът съобщи още, че от утре на страницата на министерството ще започне "Отворен форум за закон за училищното образование".

Общественото допитване ще се проведе в няколко етапа. През първия етап експертите на просветното ведомство ще очакват предложения на електронната поща. След обобщаване на мненията на страницата на министерството ще бъдат публикувани както безспорните, така и все още спорните теми, за да се търси обществено приемливо решение по тях. След следващ етап на допитването отново ще има обобщаване на мненията, като "най-консенсусните ще бъдат включени в проекта за нов закон".


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички