Понеделник,

Кърджали търси 200 000 за ремонт на училище

От: Failed to load user -
1050
Кърджали търси 200 000 за ремонт на училище
A
A
A

СОУ "Владимир Димитров - Майстора" в Кърджали е единственото училище в региона с паралелки за засилено изучаване на музика и изобразително изкуство. В момента в школото се обучават близо 300 деца от първи до 12. клас. Сградата е открита през 1980 г. и оттогава не е ремонтирана основно. Тя се нуждае от цялостно саниране, но най-неотложните дейности са свързани с покрива. Заради течове е изкривена дограмата на прозорците, мазилката пада. "Спешно трябва да се направи хидроизолация на покрива и подпокривното пространство, като за тази цел, по мнението на специалисти, са нужни близо 210 хил. лв.", каза директорът Ангел Спасов.

По думите му особено критично е състоянието на сектор Б и С на сградата. Там преди 10-12 години е правен частичен ремонт на покрива, но явно изпълнението е било некачествено. Особено проблемни са кабинетите по физика, химия, музика. Течовете пречат на нормалната учебна дейност. Директорът на школото подчерта, че няма засегнати картини и музикални инструменти, защото се предприети необходимите мерки. "През последните години, както в много училища, и ние имаме проблем с приема. Главната причина е демографският срив, но и лошото състояние на базата спира децата да идват при нас. Неведнъж съм чувал обяснения от родители, че са съгласни децата им да пътуват до друго училище, но да бъдат в по-нормална учебна среда", каза Ангел Спасов. Той обясни, че в делегирания училищен бюджет нямат средства за капиталови разходи, защото собственик на сградата е общината.

"При ремонтите на класните стаи се включваме и ние, учителите, но ремонтът на покрива е сериозно нещо, а и са нужни повече средства", допълни Спасов.

Ремонтът на училището вече разбуни политически страсти в местния парламент. На последното заседание общинските съветници разгледаха искане на родители, с което те настояват съветниците да обсъдят казуса и вземат конкретно решение.

"Проблемът е сериозен. Той е разгледан в най-голям брой постоянни комисии - устройство на територията, финансово стабилизиране, бюджет и финанси, законност и обществен ред, образование и култура. Всички се съгласяват да се извърши ремонтът на покрива на училището. Предложението обаче е парите да бъдат осигурени от външен източник", коментира председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа. Бе заявено, че освен намирането на средства има и дълга административна процедура, която ще продължи около три месеца, а началото на учебната година е на 15 септември. Съветниците от ГЕРБ пък са на мнение, че общината трябва да осигури средства за ремонта на СОУ "Владимир Димитров - Майстора", защото тя е стопанин на сградата.

"Нека този дебат да се води експертно, а не да се извличат политически дивиденти. Очакваме тази учебна година децата ни в кв. "Веселчане" да се учат в нормална обстановка", коментираха родители, които са готови да внесат ново искане в общината или да започнат подписка.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията