Събота,

Как детето да избере професия

От: Администратор -
493
Как детето да избере професия
A
A
A

Специалности като "брокер на време" се очаква да бъдат създадени до 10 години

Сайт помага да опознаеш себе си и да разбереш как да се държиш на интервю за работа

Темата за професионалното ориентиране на децата в последните години отново е "гореща". Причината - десетки млади хора се лутат при избора на онова, което биха искали да работят. Част от тях не познават възможностите, които предлага пазарът на труда, а друга се ръководят от модата, в резултат на което в момента имаме 60 000 студенти, които учат икономика. Всяка година на пазара на труда излизат 15 000 нови икономисти, част от които се реализират като продавач-консултанти и дипломата за висше образование рядко им служи за нещо.

В помощ на избора на професия повечето консултанти за образование в чужбина вече предлагат кариерни тестове. Не от типа, които можеш да видиш в интернет. Те залагат на самоопознаването на учениците и техните интереси, за да ги насочат в област, в която биха работили с удоволствие. Част от младите хора дори не знаят, че извънучебни интереси като този към здравословно хранене например могат да бъдат в основата на бъдещата им професия. На запад обаче има десетки университети, които откриват специалности, свързани с диетологията.

Възможности за кариерно консултиране у нас предлага и Националният портал за кариерно ориентиране, който цели да помогне не само на завършващите гимназия, а и на най-малките. На него могат да бъдат намерени съвети и интерактивни задачи за децата от пети клас нагоре, като на всяка възраст се дават разнообразни възможности да опознае себе си и интересите си. Качени са и всички професии, които в момента се предлагат от професионалните училища след седми и осми клас, както и от университетите. Интерактивните упражнения са на общо 80 теми - по 10 за всеки клас.

За петокласниците например е дадена възможността да опознават професиите буква по буква. Децата трябва да изброяват професии, започващи с всяка буква на азбуката, която се сетят. Има и задача сами да определят своите качества и да преценят как те се свързват с професиите, които познават. В шести клас учат до какво води случайният избор на професия и да преценят добре ли са организирани и какви професии изискват това качество. Порталът улеснява седмокласниците при избор на училище, като им предлага информация какви учебни предмети ще изучават в гимназията, ако изберат една или друга професия.

Направени са и връзки между физическото здраве и професионалния избор - издържам ли на шум и неудобна работна поза, кои професии изискват повишено напрежение, къде се работи на смени и къде - на високо, кои са професиите, в които отговорността за хората и резултатите е повишена. Докато решават тестовете, децата постепенно избират онова, което е близко до тях. Това би трябвало да им помогне, когато правят избора си от огромния списък на професиите, предлагани от професионалните гимназии. Освен това децата се мотивират да представят своите силни и слаби страни, за да преценят дали професията, за която мечтаят, действително ще им подхожда.

Осми клас е времето, когато освен за професия се говори и за кариера. Децата получават първи представи за кариерната стълбица, която можеш да извървиш, избирайки дадена професия. Тук става дума и за някои типични грешки, които човек прави, избирайки отрано какво да работи.

В девети клас вече става дума и за пазар на труда, както и за статуса на професиите на него. Децата разбират защо се зараждат или изчезват едни или други професии, как трябва да избираш, за да може харесаната от теб професия действително да е на трудовия пазар след пет години. Научават имената и на нови професии, които са се появили в последните пет или десет години - дизайнер на компютърни игри, биоинформатик. Сайтът споменава, че се очаква в близките десет години да се появят над 400 нови професии - консултант на хора от третата възраст, брокер и търговец на време, специалист по създаване на изкуствени органи. В десети клас се учи как да бъдеш успешен на работното място, а в 11-ти вече става дума и за алтернативите след завършване на средно образование.

Разглеждат се предимствата и недостатъците на двата варианта - да започнеш веднага работа и да продължиш в университет. В 12 клас вече има и чисто практически препоръки - моето първо интервю за работа, как да финансирам следването си, какво е студентски кредит и какви студентски стипендии предлагат висшите училища.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията