Петък,

Как да изберем добро училище?

От: Администратор -
3956
Как да изберем добро училище?
A
A
A

Математическите гимназии са шампиони по подготовка до седми клас

Как да изберем добро училище на детето си - това е въпрос с повишена трудност. В обществото (и особено в интернет) има различни класации, правени от родители и медии въз основа най-често на субективни критерии. Има обаче и някои индикатори, които могат да ни помогнат да подберем както основно училище, така и гимназия.

Едни от критериите за избор на училище могат да бъдат резултатите на школата от изпитите. Вече могат да бъдат намерени данни както за средните оценки на училищата на изпита след 7 клас, така и за резултатите на гимназиите от матурите.
Оказва се, че най-високи резултати след 7 клас като цяло показват частни и математически училища. Това не би трябвало да учудва, защото първите разполагат с ресурса на малките класове и време за индивидуална работа с децата, а вторите са приели своите ученици в пети клас на базата на предварителна селекция. В челната десетка на най-успешните седмокласници за България се намират пет частни и пет математически училища. Отново само пет от тях са от столицата, а останалите са съответно от Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Русе. На първо място е столичното частно училище "Света София".

Веднага след него от второ до пето място се нареждат математически гимназии. Начело е Софийската математическа гимназия, следвана от математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна. Четвърта е математическата в Пловдив, а пета - тази в Стара Загора. Шестото място отново е за частно училище - Първо частно прогимназиално училище в Бургас, следвано от Първа частна математическа гимназия в столицата. Осми и девети са частните училища "Веда" и ЕСПА в София, а десета - математическата гимназия в Русе. Първото държавно нематематическо училище, което попада в тази класация, се намира на 15-о място - това е Националното училище по културата в Горна баня. На 16 позиция пък е училище "Петко Рачев Славейков" във Варна. Извън тях други държавни и общински училища в челната класация няма.

Отделно от това обаче може да направим подредба и само на държавните и общински школа в столицата, според резултатите от същия изпит. В този случай тя би могла да послужи и за избор на училище на детето още от първи клас, тъй като с изключение на СМГ всички други школа приемат първолаци. Логично начело на тази класация е именно СМГ, следвана от училището в Горна баня и 107 ОУ, което се приема като "ковачница на кадри" за НПМГ. На четвърто място е 145-о основно училище, което се намира в "Младост", а пето е 120-о училище. На опашката по традиция се оказват предимно училища от гетата в столицата, чиито изпитни резултати са малко над "Слаб" (2).


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички