Как да изберем добро училище?

Как да изберем добро училище? | StandartNews.com

Математическите гимназии са шампиони по подготовка до седми клас

Как да изберем добро училище на детето си - това е въпрос с повишена трудност. В обществото (и особено в интернет) има различни класации, правени от родители и медии въз основа най-често на субективни критерии. Има обаче и някои индикатори, които могат да ни помогнат да подберем както основно училище, така и гимназия.

Едни от критериите за избор на училище могат да бъдат резултатите на школата от изпитите. Вече могат да бъдат намерени данни както за средните оценки на училищата на изпита след 7 клас, така и за резултатите на гимназиите от матурите.
Оказва се, че най-високи резултати след 7 клас като цяло показват частни и математически училища. Това не би трябвало да учудва, защото първите разполагат с ресурса на малките класове и време за индивидуална работа с децата, а вторите са приели своите ученици в пети клас на базата на предварителна селекция. В челната десетка на най-успешните седмокласници за България се намират пет частни и пет математически училища. Отново само пет от тях са от столицата, а останалите са съответно от Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Русе. На първо място е столичното частно училище "Света София".

Веднага след него от второ до пето място се нареждат математически гимназии. Начело е Софийската математическа гимназия, следвана от математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна. Четвърта е математическата в Пловдив, а пета - тази в Стара Загора. Шестото място отново е за частно училище - Първо частно прогимназиално училище в Бургас, следвано от Първа частна математическа гимназия в столицата. Осми и девети са частните училища "Веда" и ЕСПА в София, а десета - математическата гимназия в Русе. Първото държавно нематематическо училище, което попада в тази класация, се намира на 15-о място - това е Националното училище по културата в Горна баня. На 16 позиция пък е училище "Петко Рачев Славейков" във Варна. Извън тях други държавни и общински училища в челната класация няма.

Отделно от това обаче може да направим подредба и само на държавните и общински школа в столицата, според резултатите от същия изпит. В този случай тя би могла да послужи и за избор на училище на детето още от първи клас, тъй като с изключение на СМГ всички други школа приемат първолаци. Логично начело на тази класация е именно СМГ, следвана от училището в Горна баня и 107 ОУ, което се приема като "ковачница на кадри" за НПМГ. На четвърто място е 145-о основно училище, което се намира в "Младост", а пето е 120-о училище. На опашката по традиция се оказват предимно училища от гетата в столицата, чиито изпитни резултати са малко над "Слаб" (2).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай