Кабинетът дава още над 9 млн. лв. за образование

Кабинетът дава още над 9 млн. лв. за образование | StandartNews.com

София. Правителството ще отпусне 9,4 млн. лева допълнително за образование, съобщи просветният министър Анелия Клисарова по време на посещение в Долни чифлик.

Средствата ще бъдат насочени към по-малките училища, където учителите не са получили никакво увеличение на заплатите си.

Делегираните бюджети на детските градини и училищата ще се изчисляват по нов начин през следващата учебна година, напомни още Клисарова.

По думите й практиката парите да се изчисляват на база брой ученици ще бъде прекратена. Догодина ще бъдат въведени коефициенти за отдалеченост на учебното заведение, брой деца със специални потребности и др., обясни Клисарова. Тя смята, че така ще се помогне на малките учебни заведения.

Министърът посочи, че в момента няма оплаквания от училища, че имат задължения.

Клисарова похвали българските учители, че продължават да плащат парно, ток и вода, макар че възнагражденията им не са вдигнати. Министърът съобщи още, че ще настоява в държавния бюджет за 2014 г. средствата за образование да бъдат повишени от 3,5 на 4 процента.

В Долни чифлик министър Клисарова откри нова детска градина. Кметът на общината Борислав Натов посочи, че проектът е на стойност близо 900 хиляди евро и е реализиран с подкрепата на министерството на труда и социалната политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай