Вторник,

Изравняват заплатите на учителите

От: Администратор -
Изравняват заплатите на учителите
A
A
A

Ще има допълнителни 90 млн. лв, освен тези 240 млн., които са за целогодишно осигуряване на увеличението от 15%, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред журналисти в Народното събрание, цитиран от "Фокус". 

Ние ще ги разпределим към училищата и детските градини в малките и отдалечени населени места", поясни министър Вълчев.

Правим промяна в финансово-разпределетителния механизъм. В резултат на нея ще се получи различно увеличение в различните училища, различните детски градини в различните общини, за различните дейности. Поне три фактори се смесват за всяко едно училище и детска градина, но това, което вече веднъж казах, че увеличението ще бъде от 1 до 30 %, каза Вълчев.

Средното увеличение на възнагражденията на учителите ще бъде между 5 и 6 %. Целта е да се коригира неравенството между училищата, за да може всички да привличат нови преподаватели. 

По отношение на бюджета за БАН, министър Вълчев заяви, че трябва да се има предвид, че те са автономни и сами си определят възнагражденията. Той поясни, че за висшите училища министерството изпълнява реформата за профил на оптимизиране на системата.

Министърът на образованието коментира, че увеличението на бюджета за висшите училища ще бъде обвързано с оценката за качество и съответствие с потребностите на пазара на труда, която МОН е направило.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички