Изпитите днес: Втората матура и външното оценяване по математика за VII клас

Изпитите днес: Втората матура и външното оценяване по математика за VII клас | StandartNews.com

Около 110 хил. ученици отново са на изпит – днес е втората задължителна матура за зрелостниците и външното оценяване по математика за седмокласниците.

Учениците от XII клас могат да избират от 13 предмета, между които математика, история, география, физика, химия, биология и няколко чужди езика.

Изпитният вариант беше изтеглен в 6:30 ч. тази сутрин. Учениците ще работят върху вариант с №1, който ще важи за всички предмети.

Най-много желаещи отново са избрали да се явят на матура по биология - близо 14 хил. младежи. По-малко са избрали като втора задължителна матура английски език.

Изпитът започва в 8 ч. и продължава 4 часа.

Днес се провежда и националното външно оценяване за седмокласниците.

Те ще трябва да покажат знания по математика.

Изпитът, който започва в 10 ч., се състои от два модула. Първият модул съдържа 20 задачи от два вида – със структуриран отговор и със свободен отговор. Продължителността му е 60 минути, а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65.

Вторият модул се състои от четири задачи с отворен отговор, от които две задачи с кратък числов, символен или словесен отговор и две задачи – с описание и аргументация на решението.

Продължителността на този модул е 90 минути, а правилното решение на задачите носи 35 точки.

Максималният резултат от двата модула е 100 точки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай