Изпит на 2 юли за Софийската семинария

Изпит на 2 юли за Софийската семинария  | StandartNews.com

Едно от най-старите училища с столицата обяви прием за новата учебна година

Учениците са стипендианти на Светия синод и живеят на пълен пансион

Едно от най-старите училища в столицата обяви прием на ученици за 2016/2017 учебна година. Духовната семинария е приемник на Самоковско богословско училище, основано през 1876 г., благодарение на фонда, завещан на родния му град от митрополит Авксентий Велешки. По-късно учебното заведение се мести в София. През 1902 г. е положен първият камък за построяването на самостоятелна сграда на семинарията в София от княз Фердинанд I. Тя е изградена в Лозенец по проект на Фридрих Грюнангер и е завършена през 1905 година.

Софийска духовна семинария "Св. Йоан Рилски" е средно общообразователно духовно училище, основано през 1903 г. под покровителството на св. Йоан Рилски. То дава възможност за духовно образование, възпитание и социализация на учащите се, а след завършване на курса на обучение - житейска и професионална реализация в Българската православна църква, както и право за кандидатстване в български и чужди университети.

Обучението в Софийската семинария се извършва в две форми - петгодишен редовен курс и двегодишен паралелен курс. Учениците са стипендианти на Светия Синод на Българската православна църква и живеят на пълен пансион, като заплащат в началото на учебната година само такса в размер на минималната работна заплата за страната.

В редовния петгодишен курс на обучение се записват ученици, завършили седми (с резултат от приемните изпити за кандидат-гимназисти) или осми клас (с класиране по успех от дипломата за основно образование). Кандидатите се явяват на събеседване и на изпит по пеене за проверка на музикалната култура и слух.

В паралелния двегодишен курс се приемат кандидати, завършили средно образование, които полагат тест по езикова култура, устен изпит по библейска история и проверка на музикалната култура и слух.

Изпитът и проверката на музикалния слух и способности ще се проведат на 02.07.2016 г. (събота) и на 03. 09. 2016 г. (събота) от 11.00 ч. в сградата на Софийската духовна семинария, площад "Велчова завера" 2.

Новите ученици в Семинарията ще бъдат посрещнати при откриването на учебната 2016/2017 година, което ще бъде на 14 септември 2016 г. с празнична Св. Литургия в храм "Св. Йоан Рилски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай