Изнесли част от оборудването от школата на Теодосий Теодосиев

Изнесли част от оборудването от школата на Теодосий Теодосиев  | StandartNews.com

Част от оборудването в школата на учителя по физика Теододсий Теодосиев - Тео е било изнесено, информират от Фондация "Тео" за Дарик.

Предметите от лабораторията на Мъжа на годината за 2014 година са преместени в Математическата гимназия в Казанлък. Директорът на Математическата гимназия Красимир Дамянов заяви, че причина за това е събирането на едно място на всички предмети, собственост на училището.

"Нещата, които са се помещавали в това помещение, което ползва господни Теодосиев - то вероятно е общинско, не знам, - но мисля, че до този момент тези неща не са се използвали по предназначение. Мисля, че е най-добре, няма проблем да речем по информатика, където има оборудване, по химия, където има оборудване и материали, по биология, където също има голямо оборудване и материали. Никой не си ги държи нещата в някаква сграда, която му е отстъпена, за да я ползва", обясни директорът на Математическа гимназия "Никола Обрешков".

Теодосиев обаче се притеснява, че иззетата техника ще остане неизползваема за учениците.

"Първо, Бойко Борисов отпуска пари за строеж на Национален център по природни науки. И в един момент се оказва, че този национален център може моя милост, на когото основно бяха отпуснати тези пари, да не преподава в него. Е, да са живи и здрави тези, които ще дойдат да преподават там. Но става така, че онзи ден идва директорът и изнася всичко с един камион и си го носи в сградата, където пропадна дупката и си го носи там. Разбирам да беше завършен кабинетът, да е направено нещо, но то още не е направено. Просто се изнася там и се заключва", каза Тео.

Директорът на фондация „Тео" Светлана Кирилова посочи, че от преместването на инвентара ще загубят децата.

"За мен няма никаква логика техниката от една добре обзаведена лаборатория, в която могат да се извършват експериментални задачи по физика, да се премества в сградата на математическата гимназия, която в момента е необитаема. Техниката, която е събирана с години, използвана по най-добрия начин досега, просто ще бъде заключена", каза тя.

Теодосий Теодосиев придоби заслуженото прозвище "златния физик на България". Преподавателят създаде специализирана школа по приложна математика и физика, която стои в основата на успеха на много млади българи, златни медалисти на международни олимпиади. Школата му е известна с това, че от 40 години "произвежда" златните медалисти на България в областта на физиката. Кадри на школата са и децата от националния ни отбор по физика, с който страната ни участва в международните олимпиади.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай