Искат комунизмът да се изучава в училище

Искат комунизмът да се изучава в училище | StandartNews.com

Благоевград. Трябва в българското училище да има уроци за комунизма, да се учи за него, да се обсъдят всички негови характеристики, тази страница е нужно да се прочете докрай. Това заявиха преподаватели, историци и участници в работна среща под надслов „Осъждане на тоталитарните режими в българската образователна система". Събитието се проведе в голямата зала на Регионалния исторически музей в Благоевград в събота. Проявата се организира от Сдружение „Демократично действие – Д2".

„Само така може да се направи обективна морална оценка на комунизма – с изучаването му в училище. Такава оценка сега няма, защото българското общество няма достатъчно информация. Няма как да се направят нужните изводи, за да не допускаме пак подобни грешки", каза историкът Стефан Иванов, който е председател на сдружението.

Според Екатерина Бончева, член на Комисията по разкриване на досиетата на бившата Държавна сигурност, една от основните грешки е липсата на закон за лустрацията. По този начин много комунисти са останали скрити и са влезли във всички политически партии. „Съществуват и няколко мита – че всички тези факти за комунизма са унищожени, че отварянето им може да засегне националната сигурност. Че ДС не е вербувала партийци, но те сами са докладвали какво се случва", каза още Бончева.

Д-р Григор Малев подчерта, че по навик се говори за лошия фашизъм и за едва ли не добрия комунизъм, за комунизма като необходимото зло. А историческите факти доказват, че фашизмът е продължил по-кратко време и не е нанесъл толкова щети в Германия. Докато комунизмът е увредил изконни ценности като религията и семейната среда.

След дискусията, която се проведе с подкрепата на германската фондация „Конрад Аденауер", участниците в нея поднесоха цветя на паметника на жертвите на комунистическия режим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай