Петък,

Искат комунизмът да се изучава в училище

От: Администратор -
1460
Искат комунизмът да се изучава в училище
A
A
A

Благоевград. Трябва в българското училище да има уроци за комунизма, да се учи за него, да се обсъдят всички негови характеристики, тази страница е нужно да се прочете докрай. Това заявиха преподаватели, историци и участници в работна среща под надслов „Осъждане на тоталитарните режими в българската образователна система". Събитието се проведе в голямата зала на Регионалния исторически музей в Благоевград в събота. Проявата се организира от Сдружение „Демократично действие – Д2".

„Само така може да се направи обективна морална оценка на комунизма – с изучаването му в училище. Такава оценка сега няма, защото българското общество няма достатъчно информация. Няма как да се направят нужните изводи, за да не допускаме пак подобни грешки", каза историкът Стефан Иванов, който е председател на сдружението.

Според Екатерина Бончева, член на Комисията по разкриване на досиетата на бившата Държавна сигурност, една от основните грешки е липсата на закон за лустрацията. По този начин много комунисти са останали скрити и са влезли във всички политически партии. „Съществуват и няколко мита – че всички тези факти за комунизма са унищожени, че отварянето им може да засегне националната сигурност. Че ДС не е вербувала партийци, но те сами са докладвали какво се случва", каза още Бончева.

Д-р Григор Малев подчерта, че по навик се говори за лошия фашизъм и за едва ли не добрия комунизъм, за комунизма като необходимото зло. А историческите факти доказват, че фашизмът е продължил по-кратко време и не е нанесъл толкова щети в Германия. Докато комунизмът е увредил изконни ценности като религията и семейната среда.

След дискусията, която се проведе с подкрепата на германската фондация „Конрад Аденауер", участниците в нея поднесоха цветя на паметника на жертвите на комунистическия режим.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички