Петък,

Илчев: Магистратурите са свещените финансови крави

От: Failed to load user -
931
Илчев: Магистратурите са свещените финансови крави
A
A
A

Допускал съм грешки, но не съм вземал решения, които да увредят интересите на университета, заяви бившият ректор проф. Иван Илчев при отчитането на двата си мандата управление. Той посочи, че е бранил достойнството на Софийския университет и е платил цената за това. Коментирайки финансите на университета, Илчев заяви, че най-много пари изтичат не през хоноруваните преподаватели, а през магистърските програми. Магистратурите са свещените финансови крави, каза той.

Илчев посочи, че не малко от специалностите в различните факултети се препокриват, но така и не е успял да убеди деканите да обединят магистратурите. Илчев посочи, че целия си втори мандат е изкарал без допълнителните суми, които до тогава университетът е получавал от държавата.

"За 8 години управление заплатите на преподавателите са се вдигнали с 90 %, но дори и сега професорската е 950, а доцентската 800. Илчев посочи, че задълженията към НАП на университета в момента са 285 хиляди лева и Алма матер има средства да плати този дълг. Бившият ректор упрекна държавата, че си е спестила 12 милиона за наука, които университетът е трябвало да получи след като вместо 10 % всяка година тя е давала 2-3 % за тази научна дейност. Грешка е, че не съдихме държавата. Може би нямаше да я осъдим, но щяхме да покажем, че задълженията не са едностранни, каза той. Иван Илчев посочи, че в една международна класация университетът се е изместил назад и сега е между 700-750-о място, но в друга, която следи само науката, той е в първите 176. Илчев коментира и студентската окупация като заяви, че втората е била фарс и вероятно някой е използвал чистите намерения на студентите за свои цели.

Що се отнася до нападките, които се появиха в публичното пространство по време на кампанията за избор на нов ректор, Илчев заяви следното: "През последната седмица с удивление разбрах, че при нас има толкова много специалисти по университетски мениджмънт" и посочи, че част от хората, критикуващи университета, така и не са защитили дисертации до 50-годишната си възраст.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията