Илчев: Магистратурите са свещените финансови крави

Илчев: Магистратурите са свещените финансови крави | StandartNews.com

Допускал съм грешки, но не съм вземал решения, които да увредят интересите на университета, заяви бившият ректор проф. Иван Илчев при отчитането на двата си мандата управление. Той посочи, че е бранил достойнството на Софийския университет и е платил цената за това. Коментирайки финансите на университета, Илчев заяви, че най-много пари изтичат не през хоноруваните преподаватели, а през магистърските програми. Магистратурите са свещените финансови крави, каза той.

Илчев посочи, че не малко от специалностите в различните факултети се препокриват, но така и не е успял да убеди деканите да обединят магистратурите. Илчев посочи, че целия си втори мандат е изкарал без допълнителните суми, които до тогава университетът е получавал от държавата.

"За 8 години управление заплатите на преподавателите са се вдигнали с 90 %, но дори и сега професорската е 950, а доцентската 800. Илчев посочи, че задълженията към НАП на университета в момента са 285 хиляди лева и Алма матер има средства да плати този дълг. Бившият ректор упрекна държавата, че си е спестила 12 милиона за наука, които университетът е трябвало да получи след като вместо 10 % всяка година тя е давала 2-3 % за тази научна дейност. Грешка е, че не съдихме държавата. Може би нямаше да я осъдим, но щяхме да покажем, че задълженията не са едностранни, каза той. Иван Илчев посочи, че в една международна класация университетът се е изместил назад и сега е между 700-750-о място, но в друга, която следи само науката, той е в първите 176. Илчев коментира и студентската окупация като заяви, че втората е била фарс и вероятно някой е използвал чистите намерения на студентите за свои цели.

Що се отнася до нападките, които се появиха в публичното пространство по време на кампанията за избор на нов ректор, Илчев заяви следното: "През последната седмица с удивление разбрах, че при нас има толкова много специалисти по университетски мениджмънт" и посочи, че част от хората, критикуващи университета, така и не са защитили дисертации до 50-годишната си възраст.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай