Игра на стъклени перли в Математическата

Игра на стъклени перли  в Математическата | StandartNews.com

Кога един учител успява да завладее сърцата на своите ученици? И кои преподаватели се запомнят дълго след като сме се откъснали от училищната скамейка? Ученици от училища в четири града търсиха отговора на този въпрос в кампанията на "Стандарт" и МОН "Любим учител". Те не само гласуваха за преподавателите, които са оказали силно въздействие върху тях, но и посочиха критериите, по които са ги избрали. В предишното приложение "Образование" разказахме за част от наградените учители. Днес представяме останалите победители в кампанията. А наесен тя ще стартира отново на специален сайт.

Достойна съм и за титлата "Любим мъчител" в клас, шегува се филоложката

Кой не е чел "Под игото" на Иван Вазов? 15-16 ученици свиват рамене и учителката Нели Филева без колебание им завърта двойки. "Как може да не прочетете първия български роман, какви българи сте?!" - така излива възмущението си преподавателката по български език и литература в елитната Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна. А през следващите дни възпитаниците й вече я шашкат с такива детайли от прочетеното, които дори и тя е позабравила.


"Тя преподава учебния материал по интересен и разбираем начин. Уважава, изслушва и помага. Гледа на учениците си като на собствени деца. Тя е преподавателката по български език и литература Нели Филева". Това е написано за нея в грамотата отличие, което получи на тържествената церемония и с биенето на последния школски звънец любимият учител Нели Филева от зам. главния редактор на вестник "Стандарт" Даниела Казанджиева. В уникалната анкета по пилотния проект, иницииран от "Стандарт" и МОН, участваха над 450 ученици от гимназията и най-много гласуваха за нея.

Лесните шестици не бяха сред критериите на нашите ученици за любим учител, подчерта директорът Павлин Петков. Те са номинирали Нели Филева за компетентност, обективност на оценките, умението да води равнопоставен диалог и да влиза в тона на своите възпитаници. Строга, но справедлива, категорични са учениците за нея.


"Най-впечатляващото е, че математици избраха филолог за любим учител", отбеляза зам. главният редактор на в. "Стандарт".


"Мисля, че всички важни неща ги казвам в час", призна пред микрофона преподавател номер 1, прикривайки вълнението си при излъчването й за победител. Според нея обичта на учениците са заслужили всички нейни колеги, но тя благодари, че първа е получила признанието. След това добави, че е от праисторическата епоха, а учениците аплодираха шегата й, защото виждат колко прави са били мъдреците, казвайки, че "възрастта е състояние на духа". Нели Филева е с младежко излъчване, а като грейне усмивката й, смеят се и очите й. Тогава се стопяват всички ледове. "Не, никога не им се ядосвам, само по сценарий им се поскарвам малко, когато трябва", издава тя една от своите малки тайни в клас.

Има над 20 г. педагогически стаж

Започнала е като преподавател във Френската гимназия във Варна през 1990 г. Има няколко години даскалуване в Шумен, откъдето е съпругът й, а после семейството й се връща в родния й град. Синът й е на 23 г. и завършва сега висшето си образование в Лондон.


Повечето години на Нели Филева са минали в класната стая на елитната Математическа гимназия. Признава, че е късметлийка да е част от педагогическия екип. Колегите й всяка година обират награди и призове на община Варна, фондация "Св. св Кирил и Методий", "Отворено общество" и др.


Възпитаниците й, пръснати по света и у нас, и сега я търсят след всяко свое завръщане във Варна. И винаги държат списъка и отмятат в него препоръчаните от нея книги за прочит. Сред тях е и любимата й книга "Игра на стъклени перли" на Херман Хесе. Признава, че е била приятно изненадана от успеха на математиците в матурата през 2011 г., когато им се паднал Атанас Далчев. Разбрала, че наистина много го харесват. "Започват да откриват хубавата българска литература", доволна е от резултатите тя. А за упоритостта си да ги постигне, казва с чувство за хумор, че може би нейната кампания в клас е за приза "Любим мъчител".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай