Игнатов: Смееха ми се, когато станах учител

Игнатов: Смееха ми се, когато станах учител | StandartNews.com

София. Смееха ми се, когато навремето станах учител, казваха ми, че няма да изкарвам достатъчно пари. Това призна просветният министър Сергей Игнатов по bTV. В първия учебен ден той отново обеща, че заплатите на преподавателите ще бъдат вдигнати. В момента не е възможно минималното възнаграждение да стане 500 евро, както иска Янка Такева, но увеличение ще има, каза Игнатов.

Министърът си спомни, че като ученик във Видин почти всяка седмица са го наказвали, защото бягал от час и отивал с приятелите си на брега на Дунав. Историята му била любим предмет още от детските години. Затова пък математиката не му вървяла. Може би не срещнах учител, който да ме запали по нея, отчете Игнатов.

Искаме да ограничим сухата теория за учениците. Тя трябва да се изтегля към горните класове, коментира той предстоящите промени в учебните програми. Вече стана ясно, че елементи от Питагоровата теорема ще се изучават в шести клас. Досега тя се преподаваше в девети. Целта на тази промяна е да се синхронизират знанията на нашите ученици с тези на техните връстници в другите европейски страни, обясни министърът.

От тази учебна година по всички предмети ще има оценка за проект. Може да се възложи на ученика да прочете дадена книга и да я представи пред своите съученици, даде пример Игнатов. В проектите могат да се включват учителите и родителите.

Относно нашумелите тетрадки със снимки на фолкзвезди министърът коментира, че това е синдром на лошо планирана пазарна стратегия от страна на издателите. От МОНМ са изпратили писма до школските директори, с които ги инструктират да обяснят на родителите, че корици с полуголи тела не са добре дошли в българското училище. Игнатов изрази увереност, че образите на Ботев, Левски и Паисий ще преобладават върху ученическите тетрадки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай