Хванаха 18 преписвачи на матурата

Хванаха 18 преписвачи на матурата | StandartNews.com

52 886 ученици са се явили на Държавния зрелостен изпит по български език и литература, съобщиха от Министерството на образование и науката. Завършващият випуск е 58 745 ученици, явилите се 52 886 ученици са 91,72 % от учениците в XII клас.

Днес при провеждането на държавния зрелостен изпит по български език и литература са анулирани 34 работи, от които 18 за преписване и 16 за ползване на мобилна техника по време на изпита. Най-много анулирани работи има в област Кърджали – общо 15 - 4 за преписване и 11 за ползване на мобилна техника. В София са анулирани общо 5 – 2 за преписване и 3 за ползване на мобилна техника, в област Русе – 3 за преписване, в област Пловдив и Софийска област по 2 за преписване.

В резултат на видеонаблюдението са установени нарушения на квестор извън изпитна зала, за което ще му бъде потърсена дисциплинарна отговорност. В СОУ „Христо Смирненски", град Септември, след началото на ДЗИ, поради авария, електрозахранването е спряно.

Със съдействието на кмета на община Септември и след намесата на авариен екип, в рамките на 30 минути, повредата е отстранена и елзахранването е възстановено. По време на изпита в периода от 8:20 до 8:48 часа в ГХП "Св. Св. Кирил и Методий" – град Пловдив, е имало срив във видеонаблюдението, който е отстранен от фирмата, поддържаща камерите.

От 61 207 седмокласници на първи модул на национално външно оценяване са се явили 54 451 ученици - 88,96 %, а на втори модул – 39 557 ученици – 72,65 % от явилите се на първи модул.

Анулирана е писмената работа на един ученик от град Пловдив поради установен опит за подсказване. Изпитите са протекли без инциденти. Експерти от Министерство на образованието и науката в днешния ден осъществяват контрол в четири области: Софийска област – 1 училище, Благоевград– 1 училище, Кърджали – 11 училища и Смолян – 2 училища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай