Четвъртък,

Храним гърци с риба на кредит

От: Администратор -
4680
Храним гърци с риба на кредит
A
A
A

Караме им тирове с барбуна, плащат ни, като отворят банките

Кризата в южната съседка сериозно оказва влияние на родния бизнес, показа проверка на "Стандарт". Добруджански рибари разказаха, че са силно притеснени ще получат ли парите си за доставената стока. От няколко години морски вълци от Добричко ловят барбуна и я изнасят в Гърция, защото у нас рибата, която е позната още и с прозвището царска, не е търсена. Тъкмо обратно било в Гърция, където рибарите установили контакти и търгували добре, тъй като рибата била много търсена, а у нас уловът - добър.

Сега обаче затворените банки карат морските рибари да се притесняват. Тази година ранната поява на пасажите доведе до първите тонове улов и вече има закарани в Гърция 7-8 тона барбуна, но още нито един не е разплатен. Последният ТИР е заминал в понеделник за южната съседка, но плащане няма. Гръцките контрагенти на добруджанските рибари обещали да се разплатят идния понеделник, когато се очаквало банките да отворят врати. Морските вълци казват, че в момента не е характерно тази риба да се появява в наши води. Обикновено барбуната, която е с много добри вкусови качества идвала през август и затова рибарите се чудят дали след месец отново ще се радват на улов на барбуна.

Корабите също излизат и вадят рапани, като някои предпочитат улова на морските охлюви в района на Варна и Бяла, където рапаните били по-едри, а и матрапазите давали за по-едрите екземпляри от по 60 грама и по левче за кг, докато от Каварна до Камен бряг и Русалка рапаните били по-дребни, а и цената, на която се изкупували в района, била от 0,40 до 0,60 лв. за килограм. Иначе в даляните масово се лови сафрид, казват рибарите. Според Виктор Лучиянов - един от всепризнатите специалисти в рибарлъка и познат в родния си Балчик с прозвището Професора, рибарите ще се радват на изключително добър улов наесен. Той е убеден, че от август морето ще ври от риба и ще има паламуд, лефер, чернокоп, сафрид, като обяснява, че това ще се дължи на факта, че до края на юни и в началото на юли морската вода е останала сравнително хладна, което е дало възможност на хайвера добре да се хване.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички