Георгиев: Засилваме връзката между студентите и органите, които го представляват

Георгиев: Засилваме връзката между студентите и органите, които го представляват | StandartNews.com

С промените в Закона за висшето образование ще засилим връзката между всеки един студент и органите, които го представляват. Това заяви председателят на МГЕРБ и народен представител от ГЕРБ Георг Георгиев по време на среща с представители на студентите във Варна. На събитието присъстваха евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Андрей Новаков. Георг Георгиев бе категоричен, че студентите трябва да са част от формирането на политики, свързани с образователната реформа. Той обясни, че една от предвидените изменения в Закона за висшето образование засяга Националното представителство на студентските съвети (НПСС).

„Проектът предвижда НПСС да се състои от председателите на студентските съвети на висшите училища или от делегирани членове на същите", заяви Георг Георгиев. Той уточни, че мандатът на членовете ще е 2 години и те ще могат да участват в НПСС за два последователни мандата, но само докато са в съответния студентски съвет.

„Новост в закона е изискването всяка година НПСС да публикува на официалната си интернет страница бюджета си и подробен отчет за разходите", заяви Георг Георгиев. Той подчерта, че бюджетът ще подлежи на одит от Сметната палта. „Искаме да защитим студентите и да засилим диалога между студентите и органите, които отговарят за образованието", заяви лидерът на МГЕРБ. Той обобщи, че вече на второ четене е приет и Закона за предучилищното и училищното образование.

„Приемането на този закон е фундамент", заяви Георг Георгиев. По думите му, не може да се направи добра реформа във висшето образование без реформа в началното образование. Относно друг законопроект, който касае младите хора – този за доброволчеството, лидерът на МГЕРБ коментира, че е била предоставена възможност на младежи от цялата страна да дадат своите идеи и предложения, част от които вече са заложени в законопроекта. „За нас е важен и ще насърчаваме диалога между студентите и нас - представителите на институциите", категоричен бе Георг Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай