Езиковата гимназия в Пловдив още е строителна площадка

Езиковата гимназия в Пловдив още е строителна площадка | StandartNews.com

Езиковата гимназия в Пловдив ще започне новата учебна година като строителна площадка. Фирмата, която била наета за цялостен ремонт на сградата, внезапно спряла работа и оттогава от общината не успяват да открият собственика й. Спечелената поръчка е на стойност над 1 милион лева.

Ремонтът на гимназията започнал през април. За изпълнител на проекта е избрана пазарджишката фирма „Термикс ЕС". Преди години същата фирма е правила ремонти на детски градини в Пловдив, но без да извърши всичките дейности по проект.

„Когато беше избрана предупредих заместник-кмета Кацарски, но получих уверението, че тя е голяма, сериозна фирма и всичко ще бъде наред", обясни Николай Радев, директор на Езиковата гимназия в Пловдив.

Стойността на поръчката за ремонта на училището е над 1 млн. лева. Той включва цялостно външно саниране, подмяна на дограмите на общежитията, ремонт на покрива и обновяване на отоплителната система.

„Доколкото разбрах от Община Пловдив, тъй като за съжаление ние нямаме тези възможности за комуникация, за упражняване на контрол, самият собственик на фирмата е заявил, че не може да продължи и е напуснал изобщо договора", обясни Радев.

В Община Пловдив знаят, че преди години фирмата не е изпълнила коректно договора си за ремонта на детските заведения в града.

„Ние нямаме ефективни действия, които да отстранят фирмата след като има решение на съда, че тази фирма печели поръчката. Законът за обществените поръчки е предвидил такива възможности, в които при такава ситуация да бъде стартирана нова поръчка, която да бъде във възможно най-кратки срокове, избор на изпълнител, подписване на договор и довършване на обекта", обясни инж. Димитър Кацарски, зам.-кмет „Общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции".

До момента фирмата е направила около една пета от ремонта. Останалите 80% от дейностите ще бъдат дадени на нова фирма чрез директно възлагане или бърза обществена поръчка. Документално обаче договорът с пазарджишката фирма „ТермиксЕС" не е прекратен, защото от общината не могат да открият нейния собственик. Нашите опити също останаха без успех. От училището уверяват, че първият учебен ден ще започне нормално, въпреки недовършените ремонти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай