Евроучилище в Дъждовница събира студенти от Рим и Истанбул

Евроучилище в Дъждовница събира студенти от Рим и Истанбул | StandartNews.com

Дъждовница. Студенти от Рим и Истанбул провеждат теренно изследване в Дъждовница за събиране на местни истории, традиционни и художествени практики. Сътрудничат им деца, младежи и представители от най-старите фамилии на родопското село.

„Тазгодишното евроучилище край яз. Кърджали започна на 17 август. Идеята е да бъде подготвена изложба от портрети на хора от региона", обасни Радост Николаева, директор на Арт движение КРЪГ, организатор на проявата.

24-годишна американка Даян Роъм учи история на изкуството в университета „Джон Кабът" в Рим. Авторка е на различни проекти за изкуство на открито и на индивидуален проект за създаване на галерия без използване на електричество за осветление на обектите в нея. Заедно с нея пристигна и Кирила Цветковска от Македония, която специализира при проф. Ерик Де Сена по темата "Античният Рим и неговите монументи".

В групата участва също Лилия Пангелова, студентка в магистърската програма на университета „Мимар Синан" в Истанбул. Младите художнички са впечатлени от красотата на Източните Родопи. Темата, по която работят е „Как да използваме местните изследвания, за да представим скритите ресурси на нашето родно място".

В лятната културна програма в Дъждовница до 31 август ще се включат още 10 сценаристи и преводачи от България, както и художници от Одрин. През първата седмица на септември, когато е Празникът на Терлика, деца и младежи от Дъждовница заедно с екипа на Кръг ще превърнат селото в галерия под открито небе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай