Неделя,

Европарите за образование от четири програми

От: Администратор -
7032
Европарите за образование от четири програми
A
A
A

От четири европейски програми ще дойдат пари за образование. Това обяви ресорният министър Анелия Клисарова в Италия, където бе на работно посещение във връзка с българския фестивал „Орфей в Италия", по покана на вицепрезидента Маргарита Попова.

„Сътрудничим си с четири ведомства, за да увеличим средствата от Бюрксел за наука и иновации и за да се координираме така, че парите да бъдат инвестирани максимално ефективно", обясни министърът.

„Освен по новата оперативна програма за наука, по която към момента са предвидени малко над 500 милиона средства, ще може да има и в програмата за развитие на селските райони, по която да бъдат отделени пари за професионално обучение", добави още тя.

„Работим и в тясно сътрудничество с икономическото министерство по програмата „Иновации и конкурентоспособност", в която са предвидени инвестиции вместо за изграждане на технологични паркове, за иновационни ваучери за бизнеса. Мисли се и за това как ще продължат да работят подобни иновационни центрове след като бъде спряно финансирането от Европа", обясни министърът.

„В оперативната програма за регионите към регионалното министерство пък са предвидени средства за ремонт на образователната инфраструктура. От образователното министерство настояват да бъде изготвена карта на общините, в които има реален смисъл да се инвестира в ремонт на училищни сгради, за да бъдат изразходвани възможно най-ефективно инвестираните средства", каза Клисарова. Тя обясни, че в страната няма проблеми във връзка с първия учебен ден. В момента се търсят учители сред сирийските бежанци или такива, които говорят арабски, за да се гарантира едно по-спокойно обучение на изстрадалите и избягали от войната деца. Те задължително обаче ще учат и български език", уточни министърът.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички