Две трети от българите искат да учат навън

Много от българчетата избират висше образование в чужбина с намерение да се върнат, но половината не го правят

Две трети от българите искат да учат навън | StandartNews.com

Избират най-често мениджмънт, маркетинг и инженерство

Половината от тези, които смятат да се върнат, остават в чужбина

65 на сто от младите българи искат да учат навън. И 60 на сто от тях все пак остават да учат в България. Това сочи проучване на Advent group, организация, базирана в Париж, София и Монреал. От възникването си през 2004 година досега тя ориентира кариерно по 30 000 завършващи ученици и студенти всяка година.

Проучването показва, че сред желаещите да учат навън 60% искат да се насочат към университети в Европа. Най-предпочитаните дестинации са Великобритания и САЩ. Посочено е, че младите, които кандидатстват за бакалавърска степен, по-често избират Острова. По-опитните студенти се ориентират към САЩ.

По данни на изследването българите обикновено остават да работят там, където са завършили,

дори и ако не са планирали това

Половината от тези наши сънародници, които при заминаването си декларират, че желаят да се върнат обратно след завършване, в крайна сметка не го правят. Мнозинството българи, които са избрали да получат бизнес образование, остават в страната, в която са получили дипломата си. Това обаче важи не само за България - такива са световните тенденции.

Любопитно е и как се реализират младите българи, получили диплома от чужбина, веднага след завършването си. Повечето от тях заемат начални и изпълнителни позиции. По-малко са онези, които успяват да се класират бързо за средни и висши мениджърски постове, в сравнение с връстниците си в чужбина. Българите обаче са по-предприемчиви - в сравнение със световните тенденции повече млади българи се заемат с предприемачество след завършването си. Изследването обаче посочва, че очакванията за по-високо платена работа в началото нерядко се оказва опровергано от действителността. При завършилите в чужбина обикновено се оправдават очакванията за получаване на повече практически знания, докато за онези, които учат тук, преобладават теоретичните. Българите обаче

имат по-реалистични очаквания за знанията

които ще получат по време на обучението си - това важи основно за MBA. Най-честите предпочитания на българите към образование в чужбина са свързани с мениджмънт, маркетинг и бизнес стратегия, но мнозина учат и инженерни и математически науки. Това е в разрез с тенденцията у нас, където математиката се избира от много ограничен брой хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай