Четвъртък,

Две трети от българите искат да учат навън

От: Failed to load user -
1548
Две трети от българите искат да учат навън
A
A
A

Избират най-често мениджмънт, маркетинг и инженерство

Половината от тези, които смятат да се върнат, остават в чужбина

65 на сто от младите българи искат да учат навън. И 60 на сто от тях все пак остават да учат в България. Това сочи проучване на Advent group, организация, базирана в Париж, София и Монреал. От възникването си през 2004 година досега тя ориентира кариерно по 30 000 завършващи ученици и студенти всяка година.

Проучването показва, че сред желаещите да учат навън 60% искат да се насочат към университети в Европа. Най-предпочитаните дестинации са Великобритания и САЩ. Посочено е, че младите, които кандидатстват за бакалавърска степен, по-често избират Острова. По-опитните студенти се ориентират към САЩ.

По данни на изследването българите обикновено остават да работят там, където са завършили,

дори и ако не са планирали това

Половината от тези наши сънародници, които при заминаването си декларират, че желаят да се върнат обратно след завършване, в крайна сметка не го правят. Мнозинството българи, които са избрали да получат бизнес образование, остават в страната, в която са получили дипломата си. Това обаче важи не само за България - такива са световните тенденции.

Любопитно е и как се реализират младите българи, получили диплома от чужбина, веднага след завършването си. Повечето от тях заемат начални и изпълнителни позиции. По-малко са онези, които успяват да се класират бързо за средни и висши мениджърски постове, в сравнение с връстниците си в чужбина. Българите обаче са по-предприемчиви - в сравнение със световните тенденции повече млади българи се заемат с предприемачество след завършването си. Изследването обаче посочва, че очакванията за по-високо платена работа в началото нерядко се оказва опровергано от действителността. При завършилите в чужбина обикновено се оправдават очакванията за получаване на повече практически знания, докато за онези, които учат тук, преобладават теоретичните. Българите обаче

имат по-реалистични очаквания за знанията

които ще получат по време на обучението си - това важи основно за MBA. Най-честите предпочитания на българите към образование в чужбина са свързани с мениджмънт, маркетинг и бизнес стратегия, но мнозина учат и инженерни и математически науки. Това е в разрез с тенденцията у нас, където математиката се избира от много ограничен брой хора.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички