Добре е детето да учи език от три годинки

Добре е детето да учи език от три годинки | StandartNews.com

С някои методи запаметяваш нова дума за 30 секунди

Чуждите инвеститори предопределят избора на курсистите ни, казва Ваня Ананиева

- Г-жо Ананиева, какво представляват езикови училища "Интелект"?
- Езикови училища "Интелект" са моя рожба. Тази година се навършват 15 години от създаването им. В началото "Интелект" беше една класна стая с дъска, маса и шест стола. Стартирах като преподавател, когато бях на 19 години. С течение на времето и със съвместните усилия на моите колеги направихме още училища, като днес вече имаме 6 филиала в столицата. До момента сме обучили над 17 000 курсисти. Езиците, с които работим, са главно английски и немски, отскоро имаме и испански, италиански и френски.

Интересът на хората е главно към английския и немския

- може би това се определя от пазара. Като втори език най-често се избира немски. Дори вече започва да става първи език. Тенденцията е, че немският започва да измества английския. Причината са инвестициите в България, има много немски и австрийски фирми, където персоналът трябва да владее немски.

- Към какви възрасти сте насочени?
- Към всички възрастови групи. Има както тригодишни деца, така и 75-годишни ученици.

- Какво мотивира вторите?
- Искат да се развиват. И това е страхотно. То показва, че човек не спира да се развива, на каквато и възраст да е.

- За какво най-често търсят езикови курсове - за емиграция или езикът им трябва в работата?
- Мотивацията на хората да учат чужди езици не е толкова академична - тоест вземане на дадени изпити. На хората езикът им трябва главно за работа и най-вече за общуване. Когато един човек дойде да учи тук, той иска да може да говори, не толкова да попълва граматически правилно дадено упражнение. Иска да успее да прескочи езиковата бариера в общуването. Това е изключително важно - да можеш да накараш човека отсреща да се почувства комфортно в езика. Затова преподаваме само на чуждия език, няма българска реч.

- Какви са най-често срещаните възрастови групи при вас?
- Много е различно. Децата, естествено, не вземат сами решението, вземат го техните родители. Изключително много държим на всеки един наш клиент, той има обратна връзка за това, което се случва. Когато обучаваме деца, родителите получават постоянна информация за това как се развива детето им, кои са слабите му точки, има безплатни консултации, които правим, за да отработят онази част, която ги затруднява. При възрастните идват главно работещи хора, усетили необходимостта да говорят, да оформят документи, да водят бизнес кореспонденция. Знаете, че чуждестранните инвеститори са вече много, човекът, който е на върха в организацията, често не е българин, и те трябва да бъдат адекватни в това, което правят на езика на компанията.

- От какво ниво започват най-често курсистите ви?
- За английския език тенденцията в последните години е да бъде в малко по-високите нива. Хората вече имат базата от училище и университета и искат да надграждат. Преди 15 г. хората не знаеха чужди езици. Истината е, че тогава това беше лукс - правиш нещо за себе си, което ще ти се монетаризира в някакъв момент. Докато сега хората осъзнават все повече това, че трябва да знаеш не само един чужд език. Обичайно нашите клиенти вече знаят един чужд език и идват да учат втори. Английският език, естествено, е задължителният език, който вече се изучава навсякъде. Сега хората сякаш имат повече възможности и учат за удоволствие.

Оттам идва и нашият слоган "Учи с удоволствие"

Вярвам, че когато правиш нещо с удоволствие, то се получава. Когато ние се обучавахме едно време, минавахме през традиционната школа, където пишеш една дума 30 пъти, за да я научиш. Съвременните методики са нещо съвсем различно - няма го вече това повтаряне на думата, за да я научиш. Има различни методи, по които преподаваме чуждите думи, и хората могат да научат нова дума за 30 секунди. В това, което правим, използваме и елементи от сугестопедията. Ползваме и интерактивни устройства. Това са дистанционни, които използваме за тестване. Хората не решават теста в писмен вид, а го прожектираме на дъската. При този подход караш човека активно да участва със съзнанието си в обучението, а не да гледа буквата и да мисли върху изписването, върху формата на думата. По този начин приемаш цялото внимание на курсиста срещу себе си, той вижда въпроса на дъската и отговаря с дистанционното, като кликва върху верния отговор. Първоначално хората са леко изненадани от този модел на тестване, защото той е доста извън традиционния. Но в един момент се оказа, че това е много улесняващо за нас, много интерактивно за тях и можеш да видиш реалния резултат. Да установиш дали наистина на подсъзнателно ниво човекът е възприел информацията или играе тото.

- Често ли се използва този метод?
- Нямам идея дали нашите конкуренти прилагат този метод. Обичайно курсистите ни идват и от други места, но не са го ползвали там - тоест може да се каже, че сме новатори в областта на тестването.

- На каква възраст е подходящо децата да учат език?
- Тук има доста спорове, аз мога да кажа моето лично мнение. Едно дете първо трябва да се усети комфортно в своя език. Не е добре да започва с чуждия език прекалено рано. Не съм забелязала децата на една-две години да са по-адекватни при този модел. От три години нататък вече е добре да учиш език.

- Какви са подходите ви към децата?
- Интерактивни. Изключително важно е да привличаш вниманието на детето. Малките, а и възрастните, обичат да играят. Така че ги учим чрез игра. Включваме и мултимедия. Но при най-мъничките избягваме да правим обучението твърде мултимедийно, защото вярвам, че детето трябва да усети любовта към книгата от съвсем малко. Да му покажеш, че книгата има стойност.
Три-четиригодишните не могат да пишат, при тях разчитаме главно на визуализацията, на паметта и асоциативното мислене. Доказано е, че ако детето започне да учи език от 3-4-годишна възраст, по-нататък много по-лесно възприема сериозната част от него. На тази възраст мозъкът не е обременен и информацията стига доста целенасочено до него.

- Логопеди разказват, че вече има случаи на деца, които проговарят първо на английски благодарение на телевизиите.
- Да, има такива случаи. Това обикновено са деца, на които вкъщи им се говори на английски. Или гледат филмчета само на тази език, без превод. Именно затова преподаваме така и за деца, и за възрастни - само през езика.

- Колко са интензивни курсовете ви?
- Ако се учи стандартно два пъти в седмицата по три астрономически часа, за три месеца може да се вземе едно езиково ниво. За да се отпуснеш в езика и за водиш нормален разговор, трябва да имаш три нива.
- Какви са цените?

Цените ни са между 300 и 600 лева

в зависимост от нивото. Това са 120 учебни часа. Цената от 600 лева вече е за сертификатни курсове. Обичайните са около 400 лева, ако трябва да го усредним. Ученето на чужд език вече не е нещо, което просто е добре да направиш. То е задължително. Но важно е да се знае, че език наистина трябва да се учи с удоволствие. Ако го правиш насила или по модел, който на теб самия не ти харесва, не се получава. И е много важно да учиш думи. Имайки лексиката, винаги може да се напълни формата.

- Има ли сред клиентите ви фирми?
- Имаме много големи корпоративни клиенти, които обучават служителите си главно на английски и немски, дори по-често на немски, защото се предполага, че английският им вече е достатъчно добър. Тези обучения се осъществяват на мястото, където хората работят. Предстои да дадем възможност и за безплатни тестове за определяне на езиково ниво.

На 30 и 31 май ще бъдем на голямата поляна в Южния парк

а на 29, 30, 31, 01 хората могат да ни открият и в The Mall на Цариградско шосе. Имаме много подаръци за малки и големи, всеки, който иска, ще си направи безплатен тест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай