Сряда,

Днес е първият учебен ден

От: Failed to load user -
2058
Днес е първият учебен ден
A
A
A

Днес е първият учебен ден, а близо 65 000 първокласници ще започнат своето обучение. В София първолаците ще са 11 000. Учебната година започва в 2564 училища, а общият брой на учениците е 757 969.

В 57 училища в страната ремонтните дейности все още продължават, съобщиха от образователното министерство. Броят на първокласниците за тази учебна година е 64 841 деца. Общата бройка на учениците ще е е 757 969.

"Тази учебна година ще има общо 68 891 учители. Готовност за започване на учебната година има във всичките 2564 училища в страната", похвалиха се още от образователното министерство.

Вчера пък образователният министър Тодор Танев поздрави ученици, учители и родители с първия учебен ден с официално съобщение на сайта на МОН:

Скъпи ученици,
Уважаеми родители,
учители и колеги,

Поколения наред датата 15 септември е свързвана с най-дълбокото усещане на човешката душа - просветлението. Просветлението, което озарява пътя на нацията ни от древни времена. Жаждата за знания е генетично заложена у нас.
Първият учебен ден е сакрален по своя смисъл. Думи като книга, слово, просвета изпълват умовете на децата, които след години имат възможност да реализират мечтите си.

Днес е повече от важно да се противопоставим на невежеството. Всеки образован човек е в пъти по-ценен за обществото от неукия. Хилядите родители, които са подготвили цветя за първата среща с преподавателя, показват едно единствено нещо - дълбокото уважение към професията учител.

И тази година в раничката на всяко едно дете стои скрит жезълът на пълководец. Стоят скрити знанието на лекаря, умението на инженера, ловкостта на занаятчията, майсторството на четката и палитрата, диригентската палка, вдъхновението на твореца или амбицията на олимпийски шампион. И от хората, поели кръста на нелеката професия учител, зависи кога ще разцъфти душата на просветения ум.

В ден като 15 септември, в година, изпълнена с превратности, децата са богатството, което сме задължени да охраняваме зорко. Националното достойнство се гради не само в училищните стаи и в часовете по история, но и в семейната среда. Отговорността за възхода на нацията е обща. Тя не е за ден или два. Тя е за цял живот.

Да си учител във времена като днешните е избор на силните характери с мисия, осеяна с препятствия. Нашите учители са нашите съвременни апостоли на просвещението. Отдадени на едничката мисъл - да продължат родовата любов към науката и знанието. Тъмнината на неграмотността е най-опасното лековерие, в което можем да изпаднем. Ето това е причината апостолите на светлината да влизат всекидневно в класните стаи.

Традицията изисква от нас да не спираме, а да продължаваме и да предаваме от поколение на поколение факела на знанието. Защото знанието е част от великото усещане, че сме истински успяла нация.

И защото никой друг народ няма в съкровищницата си слова като тези:

Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, гдето знаньето живей!

На добър час, скъпи ученици, учители и родители!


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията