Директор в коридора заради първолаци

Шефовете на училищата искат разрешение да увеличат броя на децата в клас

Директор в коридора заради първолаци | StandartNews.com

София. Директор може да се пренесе в коридора заради наплива от първолаци. Училищата отесняват заради бейби бума от 2007 г. Шефове на школа признават, че ще поискат от просветния инспекторат да им разреши да увеличат паралелките с първокласници от 26 на 28, за да могат да се справят. Около 17 ч във вторник всички столични училища изнесоха списъците с приетите в първи клас за учебната 2014/2015. За пръв път много родители имаха възможност да проверят дали детето им е класирано или не и в интернет.

В столичното 119-о СОУ от общо 425 подадени заявления, на първо класиране са одобрени 202 деца, които отговарят на всички изисквания и имат максимален брой точки. По думите на директора на школото Диян Стаматов традиционно всяка година по една или друга причина част от приетите не се записват, което освобождава някои места. "Ако обаче не се случи така и всичките 202 деца се запишат при нас, ще трябва да разкрием още две паралелки и вече да имаме 8 класа с по 25 първолаци", обясни Стаматов. При подобен развой на събитията директорът ще трябва да се лиши от кабинета си, за да настани там един от класовете с първолачета, тъй като стаите в сградата не достигат.

За разлика от други школа, в 119-о нямат политика да приемат ученици, чиито родители са бивши възпитаници. Това се отнася само за по-големи братя и сестри, но само при условие, че семейството живее в района на школото. В 51-во СОУ обаче адресната регистрация в близост до сградата на училището не даде достатъчно бонус точки на кандидат-първолаците, тъй като голяма част от 300-та останали извън списъка на приетите живеят в същия квартал.

Друго предпочитано от родителите софийско школо е 31-во. "От 407 подадени заявления сме одобрили 98 деца, а 17 са оставени резерва", коментира директорът Надежда Николчева. Сравнително по-малко - 254, са кандидатите за първи клас в 134-о СОУ, където се преподава иврит. След първо класиране там са приети по 41 момчета и момичета, а по 4 са останали резерва.

В сряда и четвъртък е записването на вече приетите. На 6 юни (петък) ще стане ясно колко места не са били запълнени, а на 9 и 10 юни останалите извън списъците деца ще получат втори шанс да бъдат приети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай